Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Služen parastos za oko 2.000 ubijene srpske ratne siročadi

Datum objave: subota, 8 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Na Dječijem groblju u Sisku služen je parastos povodom Dana sjećanja na stradanje oko 2.000 srpske ratne siročadi koja su u tom gradu bila zatočena od avgusta 1942. do januara 1943. godine.

Djeca u logoru u Sisku

Predsjednik Gradskog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Banjaluka Dobrila Kukolj izjavila je Srni da je ovaj dan potrebno obilježavati kako se ovakvo zlo nikada više nikom ne bih ponovilo.

Kukoljeva, koja je prisustvovala Danu sjećanja u Sisku, rekla je da potrebno da mlade generacije na kojima ostaje budućnost nikada ne zaborave stravične zločine koje su ustaše počinile nad srpskom djecom u dječijim logorima Sisku i Jastrebarskom u Drugom svjetskom ratu.

Parastosu su prisustvovali predstavnici Srpskog narodnog vijeća /SNV/ u Hrvatskoj, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Siska, Srpske pravoslavne crkve /SPC/, pravoslavni vjernici, članovi Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Banjaluke.

Obilježavanje sjećanja održano je u organizaciji SNV i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Siska.

Ustaško-njemački logor u Sisku osnovan je 3. avgusta 1942. po završenim operacijama na Kozari i Šamarici, a u svom sastavu je imao i poseban logor koji se službeno nazivao Prihvatilište za djecu izbjeglica.

Dječiji logor u Sisku, najveći te vrste u NDH, nalazio se pod pokroviteljstvom Ženske loze ustaškog pokreta i Ustaške nadzorne službe.

Neposredno upravljanje “Dječijim prihvatilištem” bilo je u rukama ustaše i ljekara Antuna Najžera.

Na spomeniku na Dječijem groblju naveden je podatak da je na tom mjestu sahranjeno oko 2.000 djece, ali zbog izostanka bilo kakvog sistematskog istraživanja nakon završetka Drugog svjetskog rata ne može se sigurno utvrditi približno tačan broj umrlih.

Tradiciju održavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog logora za djecu prije nekoliko godina obnovili su Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Siska.

Riječ je o događaju u čijoj su organizaciji sve do posljednjeg rata učestvovale obrazovne institucije. Svake prve subote u oktobru đaci s područja Siska i okoline organizovano su na samom mjestu događaja učili o strahotama ustaškog režima.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Dječji logor u Sisku 3.08.1942. – 8.01.1943.

Zašto i od koga su djeca sa Kozare dovedena u poziciju da ih neko spasava i usvaja?

Logori Caprag i Sisak

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top