Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Služen parastos za 69 Srba poginulih na Zalazju

Na Zalazju kod Srebrenice danas je služen parastos kod spomen-kosturnica stradalima u dva posljednja rata, prislužene svijeće za pokoj duša 69 poginulih na današnji dan 1992. godine i položeno cvijeće na spomen-obilježje povodom 24 godine od tragičnog Petrovdana i velikog srpskog stradanja u srebreničkoj opštini, zločina koji nije kažnjen.

Na Zalazju kod Srebrenice danas je služen parastos kod spomen-kosturnica stradalima u dva posljednja rata, prislužene svijeće za pokoj duša 69 poginulih na današnji dan 1992. godine i položeno cvijeće na spomen-obilježje povodom 24 godine od tragičnog Petrovdana i velikog srpskog stradanja u srebreničkoj opštini, zločina koji nije kažnjen
Parastos nastradalim Srbima na
Zalazju Foto: SRNA

Cvijeće na spomen-obilježje položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, predstavnik OHR-a, delegacija Udruženja logoraša regije Birač, delegacije opština Srebrenica i Bratunac i opštinskih organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, boračkih organizacija Srebrenice, Bratunca i Zvornika, Srpske radikalne stranke iz Srbije i Republike Srpske te brojne opštinske stranačke delegacije.

Dragičević je istakao da se ovdje desio stravičan zločin, o čemu se govori 24 godine i odaje pošta nastradalim, dodajući da će se to i dalje činiti jer se žrtve i ono što se ovdje dogodilo ne smije zaboraviti da se ne bi ponovilo.

“Ponavljamo 24 godine i ukzujemo na zločin u kome su uništeni ljudi i srpska sela i zatrto sjeme, ali pravde nema”, rekao je Dragičević.

On je istakao da se pravda selektivno dijeli i u Haškom tribunalu i u Sudu BiH, kao i da se nikada neće odustati od traženja pravde i istine.

“Odajemo poštu, sjećamo se žrtava i čuvamo ih od zaborava. Nas boli što svjetska javnost govori samo o stradanju jednog naroda na ovom prostoru, a mi znamo istinu koja je bolna i koju ćemo ponavljati i nećemo nikada zaboraviti, a to je da je ovdje stradao i srpski narod i očekujemo da svijest proradi i da se procesuiraju počinioci ovih i ostalih zločina nad srpskim narodom”, poručio je Dragičević.

Predsjednik Odbora za obilježavanje stradanja srpskog naroda Srebrenice Miloš Milovanović rekao je da se stradanje na Zalazju obilježava pod geslom “24 godine zločina bez kazne” i da je to poruka sa ovog skupa pravosuđu i svjetskoj javnosti.

On je naveo da su Srbi u srebreničkoj opštini masovno stradali i zvjerski ubijani od 1992. do 1995. godine i da zbog toga još niko nije odgovarao.

“Tek kada svi budemo jednako gledali na sve žrtve i kada svi počinioci zločina budu odgovarali tek tada može doći do pomirenja, mira i suživota na ovom prostoru”, poručio je Milovanović, koji je predsjednik Skupštine opštine Srebrenica.

Milovanović je istakao da mu je prije više od godinu dana visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko obećao da će doći da zajedno posjete nekoliko porodica srpskih žrtava i da to nikada nije učinio, niti je došao da oda počast srpskim žrtvama prilikom obilježavanja godišnjica brojnih stradanja u srebreničkoj opštini.

Zamjenik načelnika srebreničke opštine Biljana Rakić, čiji je otac Miodrag nestao na Zalazju prije 24 godine, rekla je da su njegovi posmrtni ostaci slučajno pronađeni sa još devet poginulih Srba prilikom traženja nestalih Bošnjaka i sahranjeni prije četiri godine, ali da niko nije odgovarao za ubistvo sedam Srba koji su tada zarobljeni i koji se još vode kao nestali.

“Pravosuđe mora pokrenti te procese jer bez istine i pravde ova zemlja nema perspektivu”, istakla je Rakićeva, napominjući da se suđenjem Naseru Oriću, bez obzira kakav će njegov epilog biti, ne mogu maskirati svi zločini počinjeni srpskom narodu u ovoj opštini.

Predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Mladen Grujičić ukazao je na nepravdu prema srpskim žrtvama jer za zločin počinjen na Petrovdan još niko nije kažnjen.

On je poručio da su porodice srpskih žrtava ogorčene na Sud i Tužilaštvo BiH.

“Posebno smo ogorčeni poslije onog što se desilo na suđenju Oriću, jer je očigledno da žele da prikriju činjenice o počinjenim zločinima proglašavajući svjedoke nepodobnim”, rekao je Grujičić, poručivši da će porodice srpskih žrtava istrajati na putu istine i pravde “koje očigledno nekome smetaju”.

Grujičić je još jednom ponovio da porodice srpskih žrtava žele mir i traže istinu i pravdu od čega nikada neće odustati.

Staka Cvjetinović je prije 24 godine na Zalazju ostala bez muža Ivana. Ona kaže da zemaljske pravde nema i da porodice vjeruju u Božiju pravdu koja neće izostati jer Bog jedini čuje patnju i suze srpskih porodica čiji su najdraži svirepo ubijeni kod svojih kuća.

Sveštenik Aleksandar Mlađenović, podsjećajući na srpska stradanja, rekao je da su na veliki pravoslavni praznik Trojice, 14. juna 1943. godine, ustaše predvođene lokalnim muslimanima upale u Zalazje i počinile krvavi pir ubivši 96 stanovnika ovog sela od kojih su polovina bila djeca.

Na Petorvdan 1992. godine zločin se ponovio na Zalazju.

“Nakon prvog pokolja organizovano je navodno suđenje u Sarajevu i počinioci su oslobođeni uz obrazloženje da nije bilo dokaza. Za zločine u posljednjem ratu ponovo se u Sarajevu dijeli zemaljska nepravda u montiranom sudskom procesu što govori da se istorija ponavlja i da nikada ne smijemo zaboraviti šta se ovdje događalo i ko je zločine nad Srbima počinio”, poručio je Mlađenović.

Veliki broj novinarskih ekipa iz BiH i inostranstva prisustvovao je današnjem parastosu na Zalazju.

Prije parastosa su članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položile cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj stradalih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle, nastavljajući sistematsko i plansko etničko čišćenje srpskih prostora u srebreničkoj opštini, započeto u aprilu.

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestalo je i zarobljeno još 22 Srba od kojih se 10 još vode kao nestali, a bio je veliki broj ranjenih.

Nakon mučenja i zlostavljanja u srebreničkim logorima svi su ubijeni, a posmrtne ostatke njih 10 slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja muslimanskih žrtava.

Nakon više od godinu dana ovi posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni su 2012. godine, na Petrovdan, dva su pronađena i sahranjena ranije, a za još 10 Srba nestalih tog dana i dalje se traga.

Članovi porodica i predstavnici boračkih organizacija i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice ponovo su danas izrazili nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, te Tužilaštva i Suda BiH.

Oni su ukazali na to da još nije niko procesuiran za brojne masakre i zločine koje su muslimanske snage iz Srebrenice počinile nad Srbima iz ove opštine u posljednjem ratu, ubivši oko 474 srpskih civila i vojnika, među kojima je bilo devetoro djece, 57 žena i 65 staraca od kojih su više od polovine masakrirali.

I ove godine na Zalazju je ponovljeno da Boračka organizacija, porodice i saborci neće odustati od pravde i dokazivanja istine o srpskom stradanju u ovom kraju.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je 19. memorijalni i kulturno-sportski program “Petrovdanski dani” koji je, povodom 23 godine od stradanja srebreničkih Srba, organizovao Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

I Zalazje i Zagoni vape za istinom…

Svjedoci: Orić naredio da bude spaljeno selo Zalazje …

Zalazje- srpske žrtve niko ne primjećuje | Jadovno 1941.

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: