Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Služen parastos stradalima u Čaprazlijama kod Livna

4aU popodnevnim časovima, u nedelju 31. jula, služen je parastos na razrušenom spomen-groblju u Čapazlijama kod Livna.

Na ovom mestu je sahranjeno 28 meštana ovog sela koje su ustaše bacile u jamu Samogreda 30. jula 1941. godine, zapadno od ovog sela. Dvadeset godina kasnije, njihovi zemni ostaci preneti su i položeni u grobnicu u Čaprazlijama, nad kojom je podignut spomenik. Tokom prethodnog rata, spomenik je porušen, ali kosti postradalih i dalje počivaju na ovom mestu.

Parastos su služili otac Željko Đurica, paroh lijevanjski, i otac Srđan Belenzada, paroh veselinjski. Tokom svoje besede, otac Željko se zahvalio vernom narodu koji je došao da prisustvuje parastosu, ističući da se okupljamo i molimo radi onih koji su sahranjeni na ovom mestu, ali i radi nas samih, čija je dužnost da ih se sećamo. Pozvao je okupljene da se uspostavi tradicija okupljnja na ovom mestu 31. jula.

Današnjem parastosu su prisustvovali i srpski ministri u vladi Kantona 10 – g. Aleksandar Štrbac, ministar privrede, i gđa. Mirjana Stojsavljević-Petraković, ministar pravosuđa i uprave. U znak sećanja na postradale meštane ovog sela, položili su venac na ruševinama spomen-groblja.

Tokom parastosa, osvećen je drveni krst koji je postavljen na mestu starog spomenika, kako bi se ovo mesto obeležilo na hrišćanski način. Istovremeno, ovaj krst i molitveno okupljanje predstavljaju i početak obnove ovog spomen-groblja. U narednom periodu, izradiće se idejno rešenje za novi spomenik, predračun radova, te krenuti sa prikupljanjem priloga za izgradnju spomenika.

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: