fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Služen parastos Srbima ubijenim na Miljevačkom platou

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos Srbima ubijenim na današnji dan 1992. godine u napadu hrvatske vojske na Miljevačkom platou kod Drniša.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos Srbima ubijenim na današnji dan 1992. godine u napadu hrvatske vojske na Miljevačkom platou kod Drniša
Parastos Srbima ubijenim na
Miljevačkom platou Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja porodica nestalih i poginulih lica „Suza“ Dragana Đukić izjavila je Srni da je napad hrvatske vojske na Miljevački plato bio prvi veći napad na Republiku Srpsku Krajinu nakon što je UNPROFOR preuzeo ulogu zaštitnih snaga na tom području.

Tužni epilog tog mučkog napada je 40 ubijenih srpskih teritorijalaca, od kojih su većina masakrirani nakon predaje.

„Umjesto da tijela poginulih vrate porodicama, hrvatske vlasti su pod prijetnjom smrću natjerale srpske zarobljenike da tijela bace u jamu koja je bila deponija“, navela je Đukićeva.

Predsjednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ u Beogradu Savo Štrbac rekao je Srni da je „porodicama stradalih, posle nekog vremena, pod pritiskom međunarodne zajednice, vraćen deo posmrtnih ostataka, odnosno iz jame je izvučeno 20 vreća s posmrtnim ostacima“.

Posmrtni ostaci srpskih žrtava nakon dva mjeseca su ekshumirani, ali zbog tragova mučenja i truljenja tijela u jami među smećem, bila je otežana identifikacija.

„Među kostima iz vreća, kako su utvrdili srpski patolozi, nedostajalo je sedam lobanja. Nekoliko očuvanijih imale su ‘impresivne’ frakture krova lobanje, dok su ostale bile dijelom zdrobljene, a dijelom su imale samo fragmente kostiju“, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, jedan pripadnik UNPROFOR-a je pominjao da je pored jame bio i malj s ostacima sukrvice, kose i mozgovine, što, ističe Štrbac, pokazuje da je sam zločin bio u ustaškom maniru.

Dvanaest srpskih žrtava nije identifikovano, jer identifikacija tadašnjim metodama nije bila moguća, te su pokopani u zajedničku grobnicu na novom groblju u Kninu, gdje se i danas nalaze.

Bez obzira na postojanje obilja validnih dokaza koji su dostavljeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama, koje se bave zaštitom ljudskih prava, kaže Štrbac, za zločin na Miljevačkom platou niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom.

Kada je riječ o hrvatskom pravosuđu, navodi Štrbac, ono je do sada proglasilo krivim samo komandira desetine vojnih policajaca Šibenik Antu Babca /51/ i pripadnika te desetine Mišu Jakovljevića /45/ i to za ubistvo iz vatrenog oružja ratnog zarobljenika Miroslava Subotića iz Ervenika, koje se desilo dva dana nakon napada i masakra.

Nakon parastosa, predstavnici Udruženja „Suza“, članovi porodica nastradalih Srba i građani položili su vijence i cvjeće na spomenik poginulim Srbima u ratovima devedesetih u Tašmajdanskom parku nedaleko od Crkve Svetog Marka.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

24 godine od hrvatskog masakra 40 srpskih teritorijalaca

Godišnjica likvidacije pripadnika TO RSK na “Miljevačkom platou“ 21. juna

Za zločin na Miljevačkom Platou još niko ne odgovara

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: