Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Služen parastos i položeni vijenci za poginule srpske junake

Obilježavanje Dana odbrane sarajevsko-romanijske regije počelo je danas na Vojničkom spomen-groblju “Mali zejtinlik” na Sokocu služenjem parastosa za poginule borce i polaganjem vijenaca.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske  Milenko Savanović položio vijenac na centralni krst na Vojničkom spomen-groblju "Mali zejtinlik"
Sokolac – Savanović – polaganje vijenaca

Vijence na centralni krst položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Ljubiša Ćosić, kao i delegacije Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić.

Na centralni krst vijence su položili generalni konzul Srbije u BiH Vladimir Nikolić, delegacije grada Istočno Sarajevo, Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Udruženja “Veterani” Republike Srpske.

Vijence su položili i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović, delegacije opština Sokolac, Istočna Ilidža, Boračke organizacije iz Modriče, te ostale delegacije i pojedinci.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da se danas obilježava Dan odbrane ove regije i herojsko stradanje 4.000 boraca Vojske Republike Srpske.

On je napomenuo da je ovo jedna od najtežih bitaka u odbrambeno-otadžbinskom ratu po konfiguraciji terena i po samoj strukturi stanovništva u gradu Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ovaj prostor je bio težak za odbranu, jer je poginuo svaki peti borac VRS, što daje za pravo ovome narodu da se sa ponosom i dostojanstvom sjeća poginulih boraca.

Savanović je napomenuo da Vlada Republike Srpske čini sve da se stvari poboljšaju za boračku populaciju, ali je svjesna da treba više da ove kategorije dobiju status kakav zaslužuju.

Ministar Savanović zahvalio je u ime Vlade Republike Srpske porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima, a u narednom periodu, kako je rekao, biće učinjeno sve na poboljšanju njihovog standarda, zapošljavanju i rješavanju stambenih pitanja.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da se Sarajevsko-romanijski korpus kao operativni sastav VRS nalazio u najtežoj operativnoj poziciji od svih korpusa VRS.

On je istakao da je taj korpus protiv sebe imao direktno Prvi korpus takozvane Armije BiH, sastavljen od tri divizije, koji je bio tri puta brojčano jači, 81. diviziju iz Goražda i druge jedinice.

“Ovo je podvig nad podvizima, u takvim uslovima voditi borbu, sačuvati svaki pedalj srpske zemlje i narod od masovnog stradanja, što će istorija pamtiti i na pravičan način vrednovati”, istakao je Savčić.

Prema njegovim riječima, srpski junaci, koji su dali sve što su mogli, svu svoju snagu, svoje živote, dijelove svog tijela i svoju krv nemaju danas ono što su borbom zaslužili i stvaranjem Republike Srpske.

“Zbog njihovih žrtava i ukupne borbe, mi kao borci imamo pravo da kažemo i sa čime jesmo i sa čime nismo zadovoljni”, rekao je Savčić.

On je podsjetio da borci nisu zadovoljni zbog velikog broja nezaposlenih demobilisanih boraca koji žive ispod ljudskog dostojanstva, nezadovoljavajućeg stepena zapošljavanja djece poginulih boraca, lošeg statusa ratnih vojnih invalida, kao i statusa Boračke organizacije, što se mora promijeniti.

Savčić je napomenuo da se ne može dozvoliti da Boračka organizacija bude u tom statusu kao i udruženja koja nisu učestvovala u ratu.

“Svi nivoi vlasti u Republici Srpskoj trebalo bi da pravilno shvate položaj i potrebu brige o borcima, jer ovo nije samo pitanje današnjice već i budućnosti”, poručio je Savčić.

Na ovom Vojničkom spomen-groblju na Sokocu sahranjeno je 947 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a na unutrašnjim zidovima Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji upisano je 4.000 imena poginulih i umrlih boraca sa prostora regije.

U ovom manastiru danas je služen parastos za poginule borce i pročitana njihova imena.

Snage takozvane Armije BiH su u zoru, 16. juna 1995. godine, počele sveopšti napad na položaje Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS. Neprijateljskih vojnika bilo je mnogostruko više, ali su srpski borci uz nadčovječanske napore i herojstvo, odbranili narod, teritoriju i slobodu.

Većina teritorije odbranjene u junskoj ofanzivi, poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripala je Federaciji BiH.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

20 godina egzodusa Srba iz Sarajeva: Žrtva za Srpsku

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: