fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Služen parastos capraškim srpskim civilima

U Kaluđerici kod Beograda danas je služen parastos ubijenim nevinim srpskim civilima capraških sela na Baniji u Hrvatskoj 1991. godine.

U Kaluđerici kod Beograda danas je služen parastos ubijenim nevinim srpskim civilima capraških sela na Baniji u Hrvatskoj 1991. godine
Parastos ubijenim nevinim
srpskim civilima

Parastos je služen u hramu Svetih pravednika Joakima i Ane u prisustvu više stotina ljudi.

Među prisutnima na parastosu danas su bili predstavnici Skupštine Srbije, Skupštine Vojvodine, predsjednik Skupštine Republike Srpske Krajine Mile Paspalj, bivši predsjednik Skupštine Caprag Milan Živković, te 20 predstavnika srodnih i prijateljskih udruženja.

Organizator je Udruženje izbjeglih, raseljenih i doseljenih lica „Zavičaj“ iz Beograda.

Udruženje „Zavičaj“ saopštilo je da podržava vlade Srbije i Republike Srpske u borbi da se istina o srpskim žrtvama ne zaboravi i u njihovoj borbi protiv fašizma koji se povampiruje, a protiv koga EU ne diže glas.

Ovih dana obilježava se 25 godina od stradanja caparških Srba, kada je u ljeto i jesen 1991. godine, u Sisku i okolnim mjestima likvidirano najmanje 118 lica srpske nacionalnosti. Među njima bilo je 97 civila, među kojima 11 žena.

Ljudi su ubijani u kućama, na ulici, na radnim mjestima. Najčešće su odvođeni na unaprijed pripremljena mjesta kao što je bivše lječilište Jodno i nekadašnje brigadirsko naselje Ora, nedaleko od Galdovačkog mosta, gdje su mučeni i na kraju likvidirani, a njihova tijela bacana su u Savu.

Od ukupnog broja likvidiranih, 40 je sahranjeno, a za posmrtnim ostacima ostalih 78 i dalje se traga.

Ove godine u spomen-parku u Kaluđerici postavljena je i spomen ploča u znak sjećanja na žrtve.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Navršava se 25 godina od ubistva capraških Srba u Hrvatskoj

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: