Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Slovenija vraća Ljotića?

Datum objave: četvrtak, 2 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Eventualna ekshumacija Pavelića i Luburića u Španiji mogla bi da pokrene talas u Evropi

Ljotić je stradao u saobraćajnoj nesreći kod Ajdovščine
Ljotić je stradao u saobraćajnoj nesreći kod Ajdovščine

Najave iz Madrida da bi, u kontekstu obračunavanja sa Frankovim fašističkim nasleđem, Španija mogla da naloži ekshumacije i preseljenje u Hrvatsku posmrtnih ostataka Ante Pavelića i Maksa Luburića, da njihovi grobovi ne bi služili kao mesta hodočašća ustašama, otvorili su pitanje da li bi i druge članice EU mogle da postupe isto.

Tako se spekuliše da bi, ukoliko serija ekshumacija počne, u Srbiji mogli da završe posmrtni ostaci Dimitrija Ljotića, vođe organizacije “Zbor”, sahranjenog na tajnoj lokaciji u Sloveniji.

Ljotić je iz Srbije izbegao posle rata u zapadnu Sloveniju, gde je formirao jedinice pod komandom generala Koste Mušickog, koje bi zadale “završni udarac” partizanima. Pozvan je 22. aprila 1945. iz Postojne u Šempeter, kod Gorice, u štab četničkog vojvode Momčila Đujića, gde je trebalo da se vidi s patrijarhom Gavrilom Dožićem i vladikom Nikolajem Velimirovićem. Poginuo je narednog dana kod Ajdovščine. Njegovo telo je prebačeno u Goricu, gde je obavljena sahrana u praznoj kripti nekog mađarskog grofa. Pogrebnu službu su obavili Dožić i Velimirović, a vladika Nikolaj je održao posmrtnu besedu.

I danas na groblju u Gorici, u severnoj Italiji, stoji spomenik Ljotiću, ali se njegovi posmrtni ostaci, kako su utvrdili slovenački istoričari, ne nalaze tamo. Prema jednoj verziji, grob je prekopan 1947. godine, a telo su Ljotićevi saborci odvezli u nepoznatom pravcu. Prema drugoj, telo je u grobnici ležalo do 1977. i potpisivanja Osimskog sporazuma, kada su ga opet iskopali preživeli saborci. Prema izvorima “Novosti”, Ljotićev grob se danas nalazi neobeležen na području Slovenije i za njega zna manji broj ljudi.

Spomen-ploča na mestu pogibije
Spomen-ploča na mestu pogibije

U Sloveniji ima i nekoliko desetina masovnih grobnica, u kojima se nalaze tela pripadnika raznih formacija koje su bežale pred partizanima i Crvenom armijom, ali i sveštenika, žena, dece, staraca, mahom iz Crne Gore.

Istoričar Predrag Marković nada se da do opšteg prekopavanja grobova po Evropi neće doći.

– Igranje sa kostima posle toliko godina i bujanje nekrofilne kulture ne vodi ničemu – kaže Marković. – Prekopavanje grobova, kao da je reč o vampirima, zaista je neukusno.

Sa tim se slaže i istoričar Milan Koljanin. On misli da je situacija u Španiji specifična i da ne bi trebalo da se “prelije” na ostale zemlje:

– Razumem Špance koji se nalaze u neprijatnoj situaciji jer su na teritoriji njihove zemlje sahranjeni tako krupni ratni zločinci kao što su Pavelić i Luburić. Što se tiče Srba koji su kolaborirali sa neprijateljem, većina njih je sahranjena bez obeležja. To je bio trend u Evropi da bi se izbeglo hodočašće fašista. Osim Ljotića, u inostranstvu je sahranjen i Radan Grujičić, veliki zločinac Specijalne policije.

Grujičić je prebegao u Kanadu, koja ga je otkrila i pokrenula proces, tokom kog je umro. Njegov pretpostavljeni Dragomir Dragi Jovanović osuđen je u istom procesu u kome i Draža Mihailović. Grob mu se ne zna, baš kao ni večno počivalište Milana Nedića, tadašnjeg premijera.

– Podneo sam još 2007. zahtev MUP, Ministarstvu pravde i Vojislavu Koštunici, tadašnjem premijeru, da se Nedićevi posmrtni ostaci predaju porodici. Odgovor je stigao samo od policije, da nisu za to nadležni – kaže njegov praunuk Aleksandar Nedić, i dodaje da je, prema saznanjima porodice, on sahranjen u jednoj od porodičnih grobnica na Novom groblju.

VRATITI TITA HRVATIMA

U Srbiji je nekoliko puta pokretana inicijativa o preseljenju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita u Hrvatsku. Ova ideja je, kako saznajemo, jednom čak i razmatrana, posle petooktobarskih promena 2000, ali se od nje odustalo. Plac na kome se nalazi Kuća cveća pripadao je pre rata Milošu Savčiću, čiji je praunuk Vladislav Lešić tražio restituciju.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Hrvatska bez reakcije na premeštanje ostataka Pavelića i Luburića iz Španije

Pavelić se vraća na Balkan, ali ne u Hrvatsku

Novi zakon Španije može dovesti do izmeštanja posmrtnih ostataka ustaških lidera
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top