Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Slovenija: Ratni veterani protiv spominjanja stradalih vojnika JNA na izložbi

Udruženje za očuvanje vrednosti slovenačke nezavisnosti smatra „planiranom provokacijom” nameru muzeja da izložba obuhvati i slučaj vojnika JNA poginulih na graničnom prelazu Škofje.

Izvor: Vikipedija

Izložba koju priprema muzej u Kopru, povodom 30 godina nezavisnosti Slovenije, izazvala je negodovanje nekih ratnih veterana, koji smatraju da u postavci ne treba da se pominju poginuli pripadnici Jugoslovenske narodne armije.  Iz muzeja odgovaraju da će događaji u vezi sa sticanjem nezavisnosti, proglašene 25. juna 1991. godine, na izložbi biti predstavljeni na objektivan i sveobuhvatan način.

Sa svoje strane, Muzej u Kopru, koji pokriva Slovenačko primorje, odgovorio je da je misija svih muzeja da očuvaju i protumače kulturno nasleđe i istoriju na što je moguće objektivniji način, oslobođen ideologije i favorizovanja bilo koje od strana.

„Takav će, takođe, biti naš pristup događajima koji su u oblasti Istre obeležili period sticanja slovenačke nezavisnosti”, piše u saopštenju Muzeja.

Na izložbi će, kako dodaju, taj period biti predstavljen što je moguće sveobuhvatnije, pružiće uvid u vojne, političke i civilne događaje koji su se dogodili tih dana i njihove posledice, kroz pisane materijale, intervjue i eksponate.

Direktor muzeja Luka Juri, bivši poslanik Socijaldemokrata, ocenio je da su kritike preuranjene, pošto je izložba još u pripremi. U desetodnevnom ratu za nezavisnost Slovenije, od 27. juna do 7. jula 1991, poginule su 22 osobe na slovenačkoj strani, kao i 44 pripadnika JNA, od kojih trojica na prelazu Škofje, prenosi Tanjug.

Oprema: Stanje stvari

Izvor: Politika, 19. 4. 2021

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: