Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Slovenci sude oficirima JNA

Datum objave: subota, 3 septembra, 2016
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Bivše republike SFRJ traže najmanje 300 pripadnika nekadašnje vojske zbog ratnih zločina. Ukoliko Srbija uđe u EU, njima će pretiti hapšenje po skraćenom postupku

Rat u Sloveniji, Dragomir Grujović
Rat u Sloveniji, Dragomir Grujović

Kapetan Dragomir Grujović iz Čačka, protiv koga je Slovenija raspisala poternicu još 1997. godine zbog navodnog ratnog zločina, samo je jedan od najmanje 300 vojnika i oficira bivše JNA za kojima tragaju bivše jugoslovenske republike. Svi su oni optuženi za ratne zločine, iako su samo branili svoje kasarne.

A da nisu, ogrešili bi se o tadašnji Krivični zakonik SFRJ, po kom su bili dužni da “spreče predaju položaja neprijatelju”, i odgovarali bi za izdaju u Beogradu. Kad i ako Srbija uđe u EU, njima će pretiti hapšenje po skraćenom postupku na osnovu evropskog naloga koji se primenjuje u svim članicama Unije.

Grujović je dobio poziv za saslušanje pred sudom u Novom Mestu, zakazano za 13. oktobar. Kako kaže za “Novosti”, neće otići:

– Ne napuštam Srbiju odavno, jer je na snazi poternica i mogu da me uhapse. Po tom pitanju najgori su Crnogorci i Bosanci – kaže Grujović.

Upravo zbog bojazni da bi mogao da bude izručen zbog zločina koji nije počinio, on je pre desetak dana, preko Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, tražio rusko državljanstvo i još čeka odgovor.

Optužnica protiv njega podignuta je 1994, a tužilaštvo u Novom Mestu prvi put mu je uručilo tek u maju 2015. Terete ga da je u vreme sukoba TO Slovenije i JNA “zastrašivao civile” kao zapovednik ratnog skladišta JNA sa 7,2 miliona litara goriva u Puščavi kod Mokronoga, preteći da će skladište dići u vazduh. Terete ga i da je pucao iz pištolja na zapovednika skladišta, Slovenca Branimira Furlana, koji je skladište hteo da preda i koji je takođe pucao na Grujovića.

U skladištu, iz kojeg su pobegli vojnici Slovenci i Albanci, ostali su Grujović, vodnik Dejan Kovačević, Hrvat i kasniji Grujovićev kum, i još 33 redova. Ova posada je, preteći Slovencima da će, ako budu napadnuti, dići u vazduh rezervoare s naftom, četiri pune nedelje čuvala i do primirja sačuvala svu imovinu, naoružanje i vojnike. Samo jedan je bio ranjen.

HRVATI NOSILI DOKUMENTACIJU

Drastičan primer progona bivših i aktivnih oficira jeste potez Hrvatske iz 2009. godine, kada je otvorila istragu protiv čak 28 pilota JNA, zbog dejstva u okolini Dubrovnika 1991. godine. Iza ovog i drugih sličnih slučajeva nalaze se Hrvati, koji su početkom rata napustili Armiju. Prelazeći na suprotnu stranu, najčešće su iz jedinica odnosili dnevnike i spiskove brojnog stanja. Ove dokumente hrvatsko pravosuđe tretiralo je kao prvoklasne dokaze o njihovoj umešanosti u zločine.

– Žao mi je što me niko iz države nije pozvao i ponudio podršku. Za razliku od Slovenaca, koji čuvaju svoje veterane, naša zemlja o nama ne brine – kaže Grujović.

Najviše bivših pripadnika JNA goni Hrvatska. Od 3.600 ljudi koje su u početku procesuirali za ratne zločine, broj je “pao” na 1.577, dok je ostalima delo prekvalifikovano u oružanu pobunu i amnestirani su. Od preostalih, bar 300 su vojnici i starešine nekadašnje zajedničke vojske.

– Samo na jednoj optužnici za “Loru”, koja je pre nego što je postala zatvor, bila ratna luka, nalazi se 37 imena. Na optužnici za Zadar i zadarski aerodrom ih je dvadesetak, a za bjelovarsku kasarnu 25… Hrvati gone sve komandante i pomoćnike komandanata kasarni koji su se branili kada su bili napadnuti – kaže Savo Štrbac iz organizacije “Veritas”.

Po hrvatskim poternicama već je uhapšeno 160 Srba u svetu, od čega su 54 izručena Zagrebu i protiv dvadesetak je obustavljen postupak budući da im je delo preinačeno u oružanu pobunu. Po evropskom nalogu za hapšenje otkad je Hrvatska postala članica EU uhapšeno je desetak Srba, na Malti, u Francuskoj, u Britaniji trojica čekaju ekstradiciju.

– Sa Kapetanom Draganom je u ćeliji kapetan Pavle Pantić, kapetan bojnog broda i nekadašnji komandant kasarane “Lora”. On je uhvaćen prilikom ulaska iz Srbije u Crnu Goru, a Hrvati ga terete da se navodno iz “Lore” pucalo po Splitu. Molili su ga da prizna krivicu, a da će mu zauzvrat dati “samo četiri godine”, pa će ubrzo moći nazad u Srbiju, kćerki invalidu. I sam teško bolestan, odbio je – kaže Štrbac.

U istoj ćeliji je i general Borislav Đukić, koga je lane takođe izručila Crna Gora. Njegovo ime nalazi se na dve grupne optužnice – za rušenje brane na Peruči i zločine protiv civila u severnoj Dalmaciji. U Sloveniji je, osim Grujovića, krivično gonjen i Tihomir Savić, koji je pred mariborskim sudom optužen da je kao komandir minobacačkog voda 1991. naložio granatiranje civilnih objekata, ali je postupak protiv njega obustavljen.

OPRAVDANjE ZA SECESIJU

Slovenci i Hrvati još gone pripadnike JNA iako su i sami činili zločine tokom ratnih sukoba – podseća penzionisani general Vidoje Pantelić iz Kluba generala i admirala.

– U Sloveniji, koja hoće da sudi Grujoviću, niko nije odgovarao za ubistva mladih vojnika JNA. Optužnicama i poternicama za navodne zločine Hrvatska i Slovenija zapravo dokazuju opravdanost jednostrane secesije – navodi Pantelić i ističe da bi rešavanje problema koje imaju bivši oficiri u EU trebalo da postane prvorazredni zadatak za naš državni vrh.

Autor: V. C. Spasojević – R. Dragović

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Grujović traži ruski pasoš | Jadovno 1941.

U Novom Mestu sprema se suđenje kapetanu u penziji Dragomiru …

Slovenačka optužnica na ćirilici

Oficiru bivše JNA stigla optužnica posle 20 godina

SVI SLOVENAČKI ZLOČINI 1991. – Ubijanje civila, mladih 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top