fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Slovačka odlikovala jugoslovenske pilote

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/slovacka-jugo-piloti.jpg

Slovačka je povodom 70. godišnjice Slovačkog narodnog ustanka odlikovala posmrtno dvojicu pilota Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, Arsenija Boljevića i Savu Poljanca koji su se tokom Drugog svetskog rata borili u tom slovačkom buntu protiv fašista i marionetske fašističke Nezavisne Slovačke.

Imena hrabrih jugoslovenskih pilota na spomen-ploči u Slovačkoj

Komandant Vojnog vazduhoplovstva Slovačke, general Miroslav Korba uručio je Spomen medalje porodicama pilota na svečanosti u vazduhoplovnoj bazi u Silaču u centralnoj Slovačkoj.

General Korba i ambasador Srbije u Bratislavi Šani Demaku otkrili su zatim svečano spomen ploču koja podseća na podvige te dvojice pilota koji su uspeli da pobegnu iz nemačkog zarobljeničkog logora u Slovačkoj i odmah se pridruže slovačkim ustanicima.

„Obojica pilota su kao profesionalci, oficiri Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva pružali otpor nemačkoj vojnoj nadmoći još u vreme kada je napadnuta njihova zemlja u proleće 1941. godine. Posle poraza zarobljeni su i internirani u nemačke zarobljeničke logore na više mesta Evrope“, podsetio je na sudbinu Boljevića i Poljanca Peter Šumihrast iz slovačkog Vojnog istorijskog instituta.

Ministarstvo odbrane Slovačke na svom sajtu podsetilo je da su se obojica pilota upustila u borbe veoma hrabro i odvažno, bez obzira na hendikep zastaralih aviona ustanika, a da Savu Poljanca čak ni ranjavanje nije sprečilo da dovrši napad na neprijatelja.

„Vojnici naroda bivše Jugoslavije hrabro su se borili protiv fašizma ne samo na teritoriji svoje domovine već i u drugim zemljama. Ovaj dan je za nas dan ponosa na pilote iz bivše Jugoslavije koji su se borili u Slovačkom narodnom ustanku“, kazao je ambasador Demaku.

Slovački narodni ustanak od 29. avgusta do 28 . oktobra 1944. godine izbio je kao pobuna slovačkih antifašističkih snaga protiv nemačkih nacista i domaće marionetske fašističke vlasti.

Boljević i Poljanac su se zajedno sa slovačkim ustanicima borili do 8. oktobra kada su prekomandovani u Moskvu a iz nje natrag u domovinu u borbe za njeno oslobođenje.

 

Izvor: Vesti Online

Vezane vijesti:

Ispovesti pukovnika nema ko da čuje

Pukovnik Milenko Pavlović: “Nećete vi da ginete, ja ću!”

Zaboravili herojsku smrt najmlađeg majora srpske avijacije

Pomen vazduhoplovcima Vojske Republike Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: