Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Slovačka odlikovala jugoslovenske pilote

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/slovacka-jugo-piloti.jpg

Slovačka je povodom 70. godišnjice Slovačkog narodnog ustanka odlikovala posmrtno dvojicu pilota Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, Arsenija Boljevića i Savu Poljanca koji su se tokom Drugog svetskog rata borili u tom slovačkom buntu protiv fašista i marionetske fašističke Nezavisne Slovačke.

Imena hrabrih jugoslovenskih pilota na spomen-ploči u Slovačkoj

Komandant Vojnog vazduhoplovstva Slovačke, general Miroslav Korba uručio je Spomen medalje porodicama pilota na svečanosti u vazduhoplovnoj bazi u Silaču u centralnoj Slovačkoj.

General Korba i ambasador Srbije u Bratislavi Šani Demaku otkrili su zatim svečano spomen ploču koja podseća na podvige te dvojice pilota koji su uspeli da pobegnu iz nemačkog zarobljeničkog logora u Slovačkoj i odmah se pridruže slovačkim ustanicima.

“Obojica pilota su kao profesionalci, oficiri Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva pružali otpor nemačkoj vojnoj nadmoći još u vreme kada je napadnuta njihova zemlja u proleće 1941. godine. Posle poraza zarobljeni su i internirani u nemačke zarobljeničke logore na više mesta Evrope”, podsetio je na sudbinu Boljevića i Poljanca Peter Šumihrast iz slovačkog Vojnog istorijskog instituta.

Ministarstvo odbrane Slovačke na svom sajtu podsetilo je da su se obojica pilota upustila u borbe veoma hrabro i odvažno, bez obzira na hendikep zastaralih aviona ustanika, a da Savu Poljanca čak ni ranjavanje nije sprečilo da dovrši napad na neprijatelja.

“Vojnici naroda bivše Jugoslavije hrabro su se borili protiv fašizma ne samo na teritoriji svoje domovine već i u drugim zemljama. Ovaj dan je za nas dan ponosa na pilote iz bivše Jugoslavije koji su se borili u Slovačkom narodnom ustanku”, kazao je ambasador Demaku.

Slovački narodni ustanak od 29. avgusta do 28 . oktobra 1944. godine izbio je kao pobuna slovačkih antifašističkih snaga protiv nemačkih nacista i domaće marionetske fašističke vlasti.

Boljević i Poljanac su se zajedno sa slovačkim ustanicima borili do 8. oktobra kada su prekomandovani u Moskvu a iz nje natrag u domovinu u borbe za njeno oslobođenje.

 

Izvor: Vesti Online

Vezane vijesti:

Ispovesti pukovnika nema ko da čuje

Pukovnik Milenko Pavlović: “Nećete vi da ginete, ja ću!”

Zaboravili herojsku smrt najmlađeg majora srpske avijacije

Pomen vazduhoplovcima Vojske Republike Srpske

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: