Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Slobodarska vertikala Hercegovaca

Predstavljena kapitalna četvorotomna studija Milana M. Ateljevića „Hercegovina u Narodnooslobodilačkom ratu naroda Jugoslavije 1941–1945”

Promocija knjige „Hercegovina u Narodnooslobodilačkom ratu naroda Jugoslavije 1941–1945”
Promocija knjige „Hercegovina u
Narodnooslobodilačkom ratu
naroda Jugoslavije 1941–1945”

Juče je u Domu Vojske Srbije u Beogradu predstavljena četvorotomna studija pukovnika u penziji i profesora Milana M. Ateljevića „Hercegovina u Narodnooslobodilačkom ratu naroda Jugoslavije 1941 – 1945”.

Ova studija, štampana u četiri knjige veli­ kog formata, ukupnog obima bezmalo tri hiljade stranica štampanog teksta, verovatno bi neobaveštenog znatiželjnika navela na pomisao da je to rezultat rada brojnog tima istraživača nekog istorijskog instituta. Pogotovo zbog toga što je reč o, kako je rečeno, izuzetnom rezultatu naučnog istraživanja, zasnovanom na analizi gotovo nepreglednog mora arhivske građe prvog reda, iz domaćih i stranih izvora, konsultovanju niza zbirki dokumenata, istoriografskih studija i memoara.

Analizom i sintezom tih izvora, ali i kao neposredni svedok i učesnik ratnih zbivanja u Hercegovini i Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata, Ateljević je posle rada započetog pre gotovo dve decenije, svoju studiju ispisao kao „poklon živim borcima Narodnooslobodilačkog rata i kao zahvalnicu žrtvama palim za slobodu”.

Jučerašnje predstavljanje ove knjige povezalo je prošlost i sadašnjost, između ostalog i zato što će Milan Ateljević danas obeležiti 91. rođendan, što je ovih dana 75 godina od ustanka podignutog u Hercegovini 3. juna 1941. godine protiv ustaških zločina i okupacije, kao i 73 godine od herojskih borbi partizana na Sutjesci.

Najviše ocene o ovoj kapitalnoj studiji, svedočanstvu o istorijskoj vertikali junaštva Hercegovaca i njihovoj borbi za slobodu, izgovorili su Boro Ercegovac, predsednik Gradskog odbora SUBNOR­a Beograd, Zvonimir Pešić, publicista, Milan Komar, pukovnik u penziji, i Slobodan Popovac, publicista.

Na promociji je hor „Braća Baruh” izveo nekoliko čuvenih partizanskih pesama.

Autor: Sl. K.

Izvor: POLITIKA, nedjelja 05 jun 2016., str. 8

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: