Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Slikarstvom o Slani (Mario D’Anna)

Datum objave: nedelja, 11 jula, 2010
Objavljeno u Nekategorizovano
Veličina slova: A- A+

Mario D´Anna

Mario D’ANNA: AKVARELI

 

Mario DANNA, talijanski slikar (r. 1933) koji živi u Comu, Italija, kasno ali s obilnim plodom otkrio je SLANU kao svoj slikarski doživljaj. Godine 1987. on je u talijanskom gradu Mariano Comese (Galerija Mauri) priredio izložbu svojih dvije stotine akvarela na temu SLANA.

D’Anna je i sam kao dijete žrtva rata (zaostala ručna bomba, dok se s njom igrao, odrezala mu ruku) i možda se zato kao prvi slikar SLANE ovoliko jako vezao za ovu temu i dao nam je od sunca koje izgara do lomača na kojima su na kraju spaljena tjelesa nevinih logoraša. Njegovi su akvareli puni evokacija života koji su ovdje ugašeni i ljepote suvremenikove spoznaje kojom sudi zločinačkom koraku našeg vijeka. Ovo vrednovanje sunca i kamena iz kojeg zrači poticajna tuga, moderni akvareli od 20 do 50 cm. veličine, ovaj slikarski san koji otkriva 1941. godinu na otoku koji ju je, takvom, najmanje zaslužio – utješni je glas pridružen našim željama i pretpostavkama da će SLANA, po svojoj logorskoj metaforičnosti, postati simbolika zla koji se više nikada ne smije ponoviti.

Akvareli (i ulja) Marija D’Anne nekoliko će godina ostati u Jugoslaviji na raspolaganje za izložbe po našim gradovima. Dobit će ih oni centri koji se na vrijeme prijave. Početnu izložbu sa 120 akvarela postavio sam i otvorio ljeta 1987. u Novalji na Pagu (Galerija »Loža«, Caskin).

Mario DAnna, 22100 Como, Via Volpi 7, Italia

(Iz usluge: A. Zemljar, 41020 Zagreb, Siget 15a; tel. 692-616)

Mario D'Anna: Slana
Mario D'Anna: Krvava cesta
Mario D'Anna: Lomače
Mario D'Anna: Progoni me Slana
Mario D'Anna: Prikaze

Mario D’Anna: PrikazePomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top