Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Slava heroju: Na današnji dan položio je život na oltar otadžbine pukovnik Ljubiša Veličković

Datum objave: subota, 1 juna, 2019
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+

General Veličković je imao ogroman autoritet kod starešina, kasnije čujem i zašto. Izgleda u tom prezimenu Veličković, od “veliki”, ima neke nebeske simbolike. Takav kakav je bio u vreme NATO agresije, bio je i u vreme sukoba u Hrvatskoj i ceo profesionalni vek

Ljubiša Veličković
Ljubiša Veličković

Istinski heroj. Vozio sam ga dva puta 1999. na vatreni položaj 8. raketnog diviziona PVO 250 rbPVO. General u prvom borbenom redu, na najopasnijem mestu u to vreme, u stanici za vođenje raketa raketnog sistema Neva. Opasnije je tu bilo nego u avionu. Tu nema katapultiranja.

General Veličković je imao ogroman autoritet kod starešina, kasnije čujem i zašto. Izgleda u tom prezimenu Veličković, od „veliki“, ima neke nebeske simbolike. Takav kakav je bio u vreme NATO agresije, bio je i u vreme sukoba u Hrvatskoj i ceo profesionalni vek.

Godine 1998. je odbio zahtev predsednika Miloševića da potpiše sa NATO sporazum o „slobodnom nebu“ nad Kosovom i demonstrativno se povukao sa mesta komandanta RV i PVO, tvrdeći da je to pogubni čin odricanja od suvereniteta. Jednom prilikom je otišao na karaulu Morina 1998. godine i sa vojnicima išao u zasede, kao običan vojnik. U Zadru 1991 godine, operacija deblokade kasarni i izvlačenje jedinica i vojnika, delo je pokojnog gen. Vlade Vukovića i njegovo, a lično je tada leteo 29 – kom, iako je već bio na dužnosti u KRV i PVO.

Strog, ali pravičan. Stručan. Uvek najbolji. Primer drugima. Uvek ispred, tamo gde šalje vojnika sme i on. Kad je počela Agresija 1999. godine izvršio je borbeni let iznad Vojvodine. Kada je dejstvovano na F117 Veličković je bio na Komandnom mestu 250. rbPVO u Operativnom centru pored načelnika Grupe za borbeno komandovanje, pukovnika Dragana Stankovića, načelnika Štaba 250 rbPVO i pratio rad i dejstvo po tom cilju. Briljantan pilot, vrhunski patriota. Jednom rečju oličenje oficira i vođe. Takav je bio general Veličković, heroj, takva mu je i sudbina.

Otišao je tu noć u jednu kubovsku jedinicu da ih podstakne da dejstvuju i u najopasnijim borbenim situacijama i najsloženijim uslovima i kada je zatražio da se dejstvuje po dolazećem cilju, izašao je napolje iz borbenog sredstva na čistinu da i očima posmatra let naših raketa i susret sa zločincima. To mogu samo pravi heroji.

Neprijateljska vatra je ovoga puta bila brža i usled rasprskavajućeg dejstva protivradarske rakete u rejonu našeg vatrenog položaja, telo generala Veličkovića je razneto. Poginuo je i njegov pratilac, puk. Pejčić i komandant jedinice, major Trifunović.

Ispunile su mu se dve životne želje, da postane vojni pilot i da sa ovoga sveta ode u čizmama, vojnički. Govorio je: „Svakom vojniku čast nalaže da sa ovoga sveta ode u čizmama, a ne u krevetu“.

Podigao je tako naš Veličković sebi za života spomenik trajniji od bronze i ušao istoga dana i u slavu i u grob. Od tada blista iznad svih oblaka koji su nad nama.

Slava mu i hvala!

Autor:DUŠAN BRATIĆ, asvokat iz Beograda

Izvor: IN4S

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top