fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Slaganje moštiju Livanjskih mučenika

Među radovima na hramu i spomen-kosturnici u Livnu koje parohija Lijevanjska i Udruženje Ognjena Marija Livanjska pokušavaju da privedu kraju, jedna od vrlo bitnih aktivnosti je i uređenje same grobnice, te slaganje moštiju naših mučeniki postradalih predaka.

Kao što je poznato, tokom poslednjeg rata deo ovih moštiju je uznemiravan, razbacivan i raznošen. Veliki deo moštiju je ipak ostao u kosturnici ili prikupljen u njenoj blizini. Deo se nalazio u samoj grobnici, deo u džakovima i čaršafima, a deo, koji je raznošen pa prikupljen, je čekao da se vrati u samu grobnicu.

Zatečeno stanje nakon rata

Zatečeno stanje nakon rata

U konsultaciji sa stručljacima o najprikladnijem načinu čuvanja moštiju, Parohija lijevanjska i Udruženje Ognjena Marija Livanjska su odlučili da se mošti uredno slože u drvene sanduke, položene u grobnicu. Krajem 2015. godine, nabavljeno je 25 drvenih sanduka za ove potrebe zahvaljujući prilozima Bose Radete i Tihomira Ercega. Tokom zime 2016. godine, krenulo se sa slaganjem moštiju u ove sanduke. Međutim, količina moštiju je zahtevala da se nabavi još 20 drvenih sanduka. Ovom prilikom, Udruženje Ognjena Marija Livanjska i parohija Lijevanjska mole priložnike koji bi bili zainteresovani da pokriju troškove ovih sanduka da kontaktiraju nadležnog sveštenika, o. Željka Đuricu, ili Miloša Damnjanovića (+381 63 287 876 ili milosd83@gmail.com), člana UO Udruženja.

 Slaganje moštiju

 Slaganje moštiju

Tokom slaganja moštiju, pronađen je i jedan deo ličnih predmeta stradalih, koji je pronađen 1991. godine kada su kosti vađene iz jama livanjskog polja.

Lični predmeti

Parohija i Udruženje se ovom prilikom zahvaljuju Željku i Suzani Damjanović iz Grahova, koji su se prihvatili posla oko slaganja moštiju, te Goranu Markočeviću iz Teslića, koji je sanduke napravio i dopremio do Livna, te darivao stalažu na kojoj će se nalaziti deo moštiju.

Izvor:  Udruženje Ognjena Marija Livanjska

 

Vezane vijesti:

Budo Simonović: Vađenje kostiju iz jame Ravni Dolac 1991

Video: EVO NAŠE DECE | Jadovno 1941.

APEL LIJEVLjANIMA | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: