Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Skrivena istorija tajnog nacističkog grada u Njujorku

Datum objave: ponedeljak, 25 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Svaki dobar student Američke istorije zna da je pre Drugog Svetskog rata u Sjedinjenim Američkim Državama bio alarmantno veliki broj nacističkih i fašističkih simpatizera. Ali šire nije poznata priča o grupama kao što su  German-American Bund (Nemačko-Američki Pojas ) koje su zapravo osnovale pro nacistička naselja u Americi. U Yaphank, Long Island, jedna takva zajednica je služila kao utočište Nacističkim-simpatizerima.

Ovde je  tajni Nacistički grad u Njujorku

Nemačko-Američki Pojas – („Subverzivna organizacija „znači svaka korporacija, društvo, udruženje, grupa, kamp, organ ili organizacija koja zastupa ili praktikuje dužnost ili neophodnost sprovođenja, oduzimanja ili obaranja Vlade Sjedinjenih Američkih Država itd…).

Naselje Long Ajlend – The Long Island settlement – ima svoje korene od 1930-te godine  među rasistima rastućeg belog pokreta, koji je obuzeo i osvojio njihove simpatije u nekim zajednicama. Nemačko-Američki Pojas – The German-American Bund, je takva najveća grupa, koja će prikazati mešavinu američkog patriotizma i nacističke ideologije. Grupa je organizovala marševe i skupove u cilju promovisanja ideje da Evropski fašizam i Američka demokratija mogu da koegzistiraju, sve dok su obe  Arijevske kulture.

Naselje Nemačko-Američke Lige

Izdanak Nemačko-Američkog Bunda – the German-American Bund, the German-American Settlement League – i Lige Nemačko-Američkih naselja zahtevali su  da svoje ideale  iskažu u praksi i formi, obliku zajednice. U Yaphank, Long Island, grupa je dobila odobrenje od grada Brookhaven da se uspostavi grad u 1936-te godine,  koristeći sredstva iz Nemačko – Američkog Bunda – the German-American Bund.

Kamp Sigfried
Kamp Sigfried

U planovima je bilo i uključeno stvaranje Kampa Sigfried, koji će biti domaćin Arijevskih porodica osnovan po principu: Izolovanih logora za iste i  sastavljen po principu pro-Nacističkih demonstracija.

Nacistička odeća
Nacistička odeća

Stanovnici koji su se preselili u Yaphank su morali da budu Arijevskog ili Nemačkog porekla. Oni su obično birali da nose i budu obučeni u nacističkim uniformama i drugoj fašističkoj odeći. Mnogi članovi su verovali da je uspostavljanje Nemačke zajednice bio prvi korak koji vodi Ameriku ka fašističkoj budućnosti.

Otvorena podrška Nacistima
Otvorena podrška Nacistima

Nacistički simblizam je ugrađen u mnoge aspekte zajednice, sa kukastim krstovima vidljivim u okruženju, i isto tako veliki broj ulica je nazvan po Nacističkim liderima, vođama, kao što su Adolf hitler i Jozef Gebels.

Trening u Kampu
Trening u Kampu

Tokom leta porodice koje žive u zajednici bi slale svoju decu u logor, kamp, kako bi deca usvojila Nacističku ideologiju. Sličan je bio i program Hitlerove omladine u Nemačkoj, obuka, puške i lov su bili deo aktivnosti pri obuci, u instrukcije je čak bilo uključeno i predavanja o eugenici. Grupa je planirala da putuje  u Nemačku, uključujući i posetu Olimpijskim igrama u Berlinu 1936-te godine.

Drugi Svetski rat i opadanje popularnosti
Drugi Svetski rat i opadanje popularnosti

Kada je počeo Drugi svetski rat, opala je i otvorena podrška za nacizam i fašizam, postali su nepopularni, kao i grupe poput Nemačko-Američke Bund grupe (German-American Bund). Na kraju grupa više nije mogla da obezbedi sredstva te su kamp  Siegfried iz tog razloga bili primorani da zatvore. Posle rata, Liga Nemačko-Američkog Naselja je obrisala veliki deo svoje nacističke ikonografije od svojih službenih naziva i imena ulica.

Tenzije sa FBI
Tenzije sa FBI

Nemačko-Američki Bund – The German-American Bund i naselje u Yaphank su bili pod budnim nadzorom FBI, a padom Hitlera oduzet im je veći deo zemljišta od strane Vlade.

Saniranje zemljišta
Saniranje zemljišta

Nakon pravnog natezanja, sporenja, grupa je uspela da povrati zemlju i uspostavi kolektivno vlasništvo nad imovinom zajednice. Tokom decenija, Yaphank’s pronacistička prošlost je izbledela iz sećanja, ali German-American Settlement League (Nemačko-Američka Liga Poravnanja) je ostala pod kontrolom zajednice.

Zabrane i moderne poteškoće i problemi

Uz tamnu stranu istorije grada koja je većinom sakrivena, mnogi stanovnici danas ne znaju da pro-Nacistička zajednica održava vlast nad jednim delom njihovih kuća. Tačnije: Dok oni pokušavaju da prodaju svoje kuće, veliki deo imovine je i dalje pravno vezan konvencijama i podzakonskim aktima koji im zabranjuju da prodaju ne-Arijevcima, barem na papiru. Stanovnici su ograničeni u trgovini nekretninama pod izgovorom da krše zakon  o stanovanju.

Izvor: VIDOVDAN
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top