fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SKRIVAJU PRAVE KRIVCE: Zašto NATO krije pravu istinu o Markalama?

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/markale.jpg

U Sarajevu je obeležena godišnjica zločina na pijaci Markale. Reč je o drugom masakru na ovoj lokaciji tokom građanskog rata u BiH, a 19 godina nakon ovog događaja, još uvek postoje velika sporenja o tome ko je ispalio granatu koja je usmrtila 37 osoba.

 
Vence i cveće su položili brojni građani Sarajeva i visoki zvaničnici predvođeni hrvatskim članom Predsedništva Željkom Komšićem, a nisu izostale stalne dobro uhodane poruke koje za krivca, bez ikakvih ograda, označavaju srpsku stranu, iako su dosad objavljena brojna svedočenja koja tvrde suprotno. Međutim, kao i u većini ostalih nejasnih događaja iz rata, i za ovaj postoje najmanje dve istine.
Ono što je sigurno jeste da je ovaj događaj 1995. godine isprovocirao NATO intervenciju na položaje Vojske Republike Srpske, što je u velikoj meri uticalo na događaje pred kraj rata.
Prema sudskim presudama Haškog tribunala, za oba slučaja granatiranja Markala (prvi se desio u februaru 1994. godine) je odgovorna Vojska Republike Srpske, dok prema izveštaju nezavisne komisije iz 1995. ne postoje jasni dokazi za to ko je odgovoran kod prvog napada na pijacu Markale, što je potvrdio lično i Jasuši Akaši, izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.
„Oni su zaključili da je granata mogla doleteti ili sa strane srpskih snaga ili sa strane snaga bosanske vlade. Zaključak komisije koji sam ja prihvatio bio je da je napad mogao doći sa obe strane „, rekao je nedavno Akaši na suđenju prvom predsedniku Srpske Radovanu Karadžiću.
Ruski pukovnik Andrej Demurenko, koji je bio komandant ruskog mirotvoračkog bataljona u Sarajevu i učestvovao u istrazi, izjavio je svojevremeno da su Srbi „nepravedno bili optuženi samo da bi NATO imao povod za napad“.
Radioaktivna municija
Bombardovanje srpskih vojnih i civilnih ciljeva počelo je tri dana nakon događaja na Markalama 1995. godine. U napadima je ubijeno više od stotinu civila. Na položaje Vojske Republike Srpske bačeno je ukupno 1.026 bombi, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona. NATO je u akciji pod nazivom Namerna sila koristio radioaktivnu municiju.
Taj stav deli i današnje rukovodstvo Republike Srpske. Predsednik Milorad Dodik nedavno je pozvao NATO da domaćoj i svetskoj javnosti otkrije stvarnu istinu o događajima na sarajevskoj pijaci.
„Ako je svima stalo do istine i pravde i ako se svi kunu u nju, zašto NATO ne dozvoli da dođemo do stvarne istine, prezentujući javnosti svoja saznanja o Markalama. Taj potez bi bez sumnje mogao biti i prvi korak u menjanju negativne slike o NATO savezu koja je stvarana svih ovih godina kod Srba, upravo zbog jednostrane politike koja je vođena prema Srbima kao dežurnim krivcima“, smatra predsednik Srpske.

 

Izvor: Intermagazin

Vezane vijesti:

Irski oficir: Armija BiH naciljala Markale 

Svjedok o granatiranju Markala 

Ranjenici dovezeni na Markale 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: