fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sklonjen sam zbog Bajdena

Bivši episkop Artemije izneo odbranu na suđenju za zloupotrebe položaja u obnovi manastira na KiM. Nisam oštetio Eparhiju i radio sam po Ustavu SPC. U SAD sam putovao uz blagoslov patrijarha Pavla

Poseta Džoa Bajdena Visokim Dečanima
Poseta Džoa Bajdena Visokim Dečanima

Inicijalna eksplozija koja je dovela do svega dogodila se 2009. kada je Bajden preko medija najavio da će posetiti Dečane. On se nikad meni nije obratio sa tom željom. Reagovao sam, napisao akt u kome mu zabranjujem da dođe. Ceo Sabor je skočio na mene, nastala je panika. Bajden je ipak došao, ali bez mog blagoslova. Kada se vratio u Vašington, sigurno je rekao da treba skloniti „nevaljalog vladiku“!

Ovo je u sredu iznoseći odbranu pred Višim sudom ispričao Artemije Marko Radosavljević, bivši episkop Eparhije raško-prizrenske. On je odbacio optužbe da je zloupotrebio svoja ovlašćenja i tako oštetio fond Eparhije koji je bio namenjen obnovi manastira i crkava na Kosovu i Metohiji u periodu od 2004. do 2009. godine. Radosavljević se tereti da je isplaćivao preduzeće „Rade Neimar“ za „fiktivne radove“. Osim njega, za zloupotrebu položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, optuženi su i njegov nekadašnji sekretar Dejan Simeon Vilovski, kome se sudi u odsustvu, Jelena Šubarević i Predrag Subotički, ovlašćeno lice firme „Rade Neimar“.

Zamenik tužioca Brankica Marić kratko je izložila optužnicu, spojenu od dva akta iz 2010. i 2015. godine. Navela je da je firmi „Rade Neimar“ isplaćen novac sa računa Eparhije, bez saglasnosti nadležnih crkvenih organa, za radove koji nisu izvedeni, ili jesu ali u manjoj meri, obimu i vrednosti. Punomoćnik SPC se pridružio krivičnom gonjenju okrivljenih i istakao imovinsko-pravni zahtev po tri osnova – 20 miliona dinara, 32.000 evra i 1,8 miliona evra za koliko se Crkva smatra oštećenom.

Bivši episkop, sem osvrtanja na posetu tadašnjeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, detaljno je objasnio u kakvim uslovima su obnavljali svetinje na Kosovu i Metohiji.

– Posle martovskog pogroma 2004. kada je za dva dana porušeno 35 crkava i manastira, osetio sam potrebu da radim na njihovoj obnovi – rekao je Radosavljević. – Radilo se kako se moglo. Nije bilo građevinskih firmi, niti načina da se raspisuju tenderi… Bio sam protiv toga da ih gradi onaj koji ih je juče rušio. Tako je i nastao sukob sa Saborom…

Kako je Artemije objasnio, tako je osnovan „Rade Neimar“:

– Savesno smo radili, nekad u nemogućim uslovima. Naravno, isplata nije bila paušalna, nego uvek na osnovu ugovora. Ta naša borba mnogima se nije svidela. Bio je očigledan pritisak da se uklonim sa Kosova, da me zamene kooperativnijim vladikom.

ODBIJENO IZUZEĆE SUDIJE

Početak suđenja obeležila je i kraća rasprava. Predrag Subotički negirao je krivicu i nije želeo detaljno da iznosi odbranu, s obzirom na to da nije u potpunosti razumeo sve optužnice i već sedam godina nije mogao da pristupi oduzetim registratorima. Njegov advokat Nikola Tomašević u jednom trenutku je tražio izuzeće sudije, što je odbijeno.

Uz podsećanje da je bio vladika dve decenije, Artemije je istakao da je uvek oštro istupao protiv zločina i da je bio angažovan na mnogim pitanjima, ne samo verskim:

– U Americi sam bio 23 puta, ne radi šetnji i uživanja, već da se nađe rešenje za naš narod i da KiM ostane u Srbiji. Pritom, nijednom nisam išao u SAD bez blagoslova patrijarha Pavla. Od Sinoda nijedan dinar nisam dobio za moja putovanja, a nekada nas je i po šestoro išlo.

U nizu sukoba sa Sinodom SPC navodi i povlačenje tužbe protiv četiri zemlje koje su bile zadužene da čuvaju mir na KiM.

– Pred Strazburom smo zahtevali da one snose troškove obnove svetinja – ispričao je bivši episkop. – Sinod je međutim ubrzo promenio stav i tražio da se tužba povuče. Zašto? Zato što je ambasador Italije došao kod patrijarha i pitao kako mi to dodeljujemo ordenje vojnicima koji su čuvali Dečane, a onda ih tužimo. Sabor je sam povukao tužbu bez mog znanja 2005. godine.

Bivši vladika Artemije tereti se za proneveru skoro dva miliona evra
Bivši vladika Artemije tereti se
za proneveru skoro dva
miliona evra

Artemije tvrdi da se optužnica bazira na klevetama i neistinama i da je ceo slučaj farsa.

– Sve sam radio na osnovu Ustava SPC, koji nigde ne obavezuje da se za svaku stvar mora pitati neko u Patrijaršiji – objasnio je optuženi. – Na kraju godine podnosimo izveštaj o radu, 19 godina nigde primedbe, a čak sam i nekoliko puta pohvaljen. Međutim, SAD, međunarodna zajednica i Sinod su tražili da me se reše. Postoje čak među depešama tadašnje američke ambasadorke i visokih oficira izjave u kojima je „saradnja obećana, jer ću ja biti sklonjen“…

Suđenje se nastavlja u petak kada će Radosavljeviću pitanja postaviti zamenik tužioca.

„ŽIVIM U SOBI TRI SA TRI“

Artemije je negirao da je od novca Eparhije kupio kuću u Sremčici:

– Kupio sam je od svojih sredstava za jednu prognanu porodicu iz Prištine, koja ima šestoro dece. Oni već 13 godina žive u njoj. Ja sam ih sreo u Podgorici gde su živeli u dva kontejnera i preko zime. Ja živim sam u sobi „tri sa tri“ u Beogradu. Nisam prisvojio nikakav novac, a da mi je bilo do toga, mogao sam i te kako…

Autor: M. ROGAČ

Izvor: NOVOSTI

Oznake: Artemije, Suđenje, Bajden, Dečani, Kosovo

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: