fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Skandalozno sprečavanje održavanja Sabora u Morpolači

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je kao skandalozno to što su udruženja hrvatskih branitelja i ove godine spriječila da 1. avgusta bude održan treći Sabor Morpolačana u selu Morpolača u Hrvatskoj, povodom obilježavanja seoske slave – Svetog Vasilija.

U Morpolači kod Zadra Srbi povratnici, uz pomoć crkve, podigli beleg vere i nade
Morpolača

Linta je rekao da su organizatori morali da otkažu skup zbog bezbjednosnih razloga jer su dva braniteljska udruženja posredstvom lokalnog medija „Zadarski list“ prije desetak dana širila mržnju prema Srbima, ističući da Srbi svaku svoju slavu pretvore u veličanje četništva i velikosrpstva, te dovode pjevače iz Srbije koji pevaju o Krajini i četnicima.

„Postojala bi opasnost da i ove godine budu ugroženi životi srpskih povratnika i njihovih rođaka i komšija koji su došli iz Srbije i drugih država u svoj rodni kraj“, naveo je Linta u pisanoj izjavi medijima.

Prema njegovim riječima, glavni razlog vandalskog ponašanja hrvatskih branitelja jeste to što su srpski povratnici i nekadašnji stanovnici sela Morpolača 2015. godine, uoči Svetog Ilije, na seosko groblje postavili krst visok 6,5 metara, koji je osveštao tadašnji vladika dalmatinski Fotije, i najavili da će započeti gradnju crkve posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom.

„Od tada su počele verbalne prijetnje hrvatskih branitelja jer se protive povratku Srba na vjekovna područja i ideji da Hrvatska bude multietnička država u kojoj Srbi neće biti građani drugog reda“, naglašava Linta.

On je podsjetio da je 1. avgusta prošle godine nasilno prekinuto održavanje Drugog sabora Morpolačana jer je hrvatska policija dozvolila hrvatskim braniteljima da dođu na skup, zapale srpsku zastavu, popnu se na binu i na mikrofon govore da je Hrvatska do Zemuna, a istovremeno su blokirali i saobraćajnice da bi spriječili najavljeni dolazak Srba iz Kistanja i Đevrsaka.

„Oko 300 okupljenih Morpolačana, od kojih su više od polovine bila djeca, bilo je u strahu zbog ugrožene lične bezbjednosti“, naglašava Linta.

On je ukazao da je hrvatska policija, dozvolivši nezakonito i proustaško ponašanje hrvatskih branitelja, poslala jasnu poruku da Srbi nemaju pravo slobode, mirnog okupljanja i njegovanja običaja i tradicije.

Linta je rekao da je u selu Morpolača koje se nalazi kod Benkovca, prema popisu stanovništva, 1991. godine živjelo 407 stanovnika, od kojih 389 Srba.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Veterani prekinuli skup u Morpolači | Jadovno 1941.

Krst povratka i duhovne obnove | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: