Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Skandalozne izjave hrvatskih zvaničnika

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je skandaloznim izjave hrvatskog ministra spoljnih poslova Mire Kovača, hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu Marijane Petir i drugih hrvatskih zvaničnika da Srbija mora ukinuti univerzalnu nadležnost za ratne zločine.

Miodrag Linta Foto: SRNA
Miodrag Linta Foto: SRNA

Linta je istakao da je neprihvatljivo da Hrvatska, kao članica EU, traži od Srbije da promijeni navedeni zakon, ako takav zakon imaju i druge članice Unije.

“Očigledno je da su hrvatski zvaničnici pod velikim pritiskom raznih udruženja hrvatskih veterana koji se plaše da će, ipak, jednog dana naredbodavci i počinioci strašnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima biti osuđeni”, ocijenio je Linta.

Kako je poručio, Srbija zastupa cilivizacijski stav da svi koji su počinili ratne zločine, bez obzira jesu li Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili Albanci, moraju izaći pred lice pravde, ako ne u svojoj državi koja ih ne goni, onda u drugoj državi koja je spremna da ih goni, što je u skladu sa načelima međunarodnog prava.

Linta ističe da Hrvatska od početka rata do danas nije procesuirala veliku većinu ratnih zločina nad Srbima i nema volje da se bavi ratnim zločinima koje su naredili ili počinili pripadnici hrvatskih vojnih formacija ili političari.

On podsjeća da Hrvatska uporno ignoriše obavezu, koju je preuzela Ugovorom o pristupanju EU 2011. godine koja se odnosi na gonjenje i kažnjavanje ratnih zločinaca bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Linta očekuje da EU pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da konačno počne da ispunjava svoje međunarodne obaveze iz Ugovora o pristupanju, da upostavi zakonodavni okvir koji će omogućiti da porodice srpskih žrtava u Hrvatskoj dobiju naknadu štete i da ekshumira posmrtne ostatke stradalih Srba sa poznatih grobnih mjesta.

“U suprotnom, Hrvatska će sve više postajati faktor nestabilnosti u regionu i šire jer šalje pogrešnu poruku da zločini koji su počinjeni s ciljem ostvarivanja etnički čiste države ostaju nekažnjeni”, zaključio je Linta.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Linta: Pronaći i kazniti nalogodavce zločina nad Srbima …

Linta: EU da upozori Hrvatsku zbog širenja mržnje prema …

Linta: Netačno da Zagreb želi prijateljske odnose sa Srbijom …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: