fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SKANDAL: Ustaška zastava se već 24 godine vijori uz državni auto-put!

ZVEČAJ – Zastavu Nezavisne Države Hrvatske, u svakoj prilici koja se veže uz NDH, a obavezno oko 10.aprila, na dan osnivanja te fašističke tvorevine, u mestu Zvečaj, tik uz državni put 23, koji povezuje Dugu Resu sa Senjom, od 1990. godine ističe Pavao Tonković (84), penzioner koji je zbog toga u krugu svoje porodične kuće dao da se postavi trometarski jarbol.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/zastava-ndh.jpg

U ovom kraju je opštepoznato da je on zagovornik ustaštva i poklonik ideja NDH, ipak prijava policiji stigla je tek pre nekoliko dana, 9. aprila, i to od dožupana izabranog iz redova srpske nacionalne manjine, Siniše Ljubojevića.

On kaže da to nije bio prvi slučaj, te da se radi o kršenju zakona, ali i izrugivanju legitimnim simbolima, zastavi i grbu hrvatske države, kao i da se zastavom podseća na državnu tvorevinu koje se svi trebamo sramiti, a ne veličati je. Smatra da je samo obavio svoju građansku dužnost, te da je to učinio kao zamenik župana, predsednik SDSS-a, ali i kao obični građanin.

Izrazio je uverenje da će policija reagovati u skladu sa zakonom, odnosno da počinitelja neće teretiti samo prekršajno za remećenje javnog reda i mira već da će primeniti odredbe Kaznenog zakona.

Dugoreška policija odreagovala je brzo, ali ne na način na koji je to priželjkivao dožupan Ljubojević.

Iz policije su potvrdili da je 84-godišnjak iz Zvečaja osumnjičen “da je 9. aprila u svom dvorištu istakao zastavu sa simbolima NDH, a zbog sumnje da je počinio prekršaj iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, protiv njega je nadležnom prekršajnom sudu podnesen optužni predlog”.

– Ja sam zakleti ustaša i nikada se neću odreći ustaških načela. Taj barjak sam imao dugo godina i žao mi je što ga više nemam. Neću se spuštati na nivo dušebrižnika koji me prijavljuju, poput ovoga koga neću ni imenovati. Zar je da radim protiv Republike Hrvatske i da se trebam sramiti NDH, pa sramota neka bude onoga koji tako kaže.

Od 1990. godine imam tu zastavu i ja to ne krijem, jer ako krijem, ponižavam poglavnika i gazim grobove pokojnih ustaša. Nikada se neću odreći ustaških načela, niti mogu, niti smem. Ne činim zla nikome, bilo kome druge vere ili nacionalnosti, rekao je dr Pavao Tonković.

Izvor: Pravda

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: