fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sjećanje na zločin hrvatskih specijalaca u Mirlović Polju kod Drniša

BEOGRAD – U selo Mirlović Polje, u blizini  Drniša, koje se nalazilo pod kontrolom vlasti RSK,  6. septembra 1993, ujutro oko 6,30 časova, upala je diverzantsko-teroristička grupa iz sastava Hrvatske vojske (HV) i izmasakrirala 7 srpskih civila, prosječne starosti od 71 godine, među kojima je bilo 5 žena, dok je jedna šestesetpetogodišnjakinja teško ranjena.

Selo je bilo mješovitog hrvatsko – srpskog nacionalnog sastava, ali je većina stanovništva, upravo zbog blizine fronta, ranije napustila selo, tako da se u vrijeme ovog događaja u njemu nalazilo nešto srpskih civila, koji su, ohrabreni prisustvom UNPROFORA, koji je godinu i po dana ranije preuzeo ulogu zaštitnih snaga na području RSK,  ostali da čuvaju kuće i  stoku.

Marija Trzin (65) i njena 10 godina mlađa komšinica Ljubica Trzin kći Stevana pognale su ovce na ispašu i kada su počele padati granate po selu sklonile se u podrum jedne kuće. Čuvši kucanje na podrumskim vratima, krenule su da provjere ko to kuca i čim su se otvorila vrata jedan hrvatski vojnik je u podrum ubacio bombu, koja je na licu mjesta usmrtila Ljubicu, a Mariju teško izranjavala. Tek navečer Mariju ju je pokupila grupa srpskih vojnika i odvezla u Kninsku bolnicu i tako joj spasili život.

Sutradan je u selo došla civilna zaštita RSK u pratnji pripadnika Civilne policije UN-a radi asanacije terena. Pored tijela Ljubice Stevanove, pronašli su i tijela ostalih 6 civila: na zgarištu njihovih kuća pronašli su zapaljene leševe Milana Bibića (67) i njegove supruge Vasilije (67) te Ljubice Trzin kćeri Petra(56), koje je još dogorjevalo, dok su  tijela supružnika Bože (86) i Božice (81) Bibić i Marte Šarac (86) pronašli kod seoske lokve. Inače, Marta je rođena sestra ranjenoj Mariji Trzin, kojoj je i muž Ilija (69) poginuo u februaru iste godine u rodnom selu od ispaljene granate sa hrvatskih položaja.

Istoga dana sva tijela su i pokopana na mjesnom groblju bez obdukcije. Desetak dana kasnije, po nalogu istražnog sudije Okružnog suda u Kninu, u prisutnosti vojnih posmatrača UN-a i vojnog ljekara britanskog bataljona u sastavu snaga UN-a, izvršena je ekshumacija a potom i sudsko medicinski pregled tijela od strane sudskog vještaka Karan Željka iz Banja Luke, koji je sačinio kompletan vještački nalaz, u koji su imali uvid i predstavnici UNPROFORA.

Na osnovu informacija do kojih je došla rodbina ubijenih, u ubistvu mještana iz Mirlović Polja učestvovali su: Marko Skejo iz sela Ružić kod Drniša, koji je i komandovao tom jedinicom, te Kušeta Mirko sin Ivana i Buzov Ilija, oba iz Mirlović Polja.

U novembru 2011. godine Veritas je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, na njihov zahtjev, dostavio svu raspoloživu dokumentaciju za ovaj zločin, koje je, nakon sprovedenog predkrivičnog postupka, predmet ustupilo hrvatskom tužilaštvu, pred kojim se istraga još uvijek vodi protiv NN lica.

To znači da za ovaj zločin, iako se odigrao pred očima mnogobrojnih pripadnika UNPROFOR-a, do sada, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran.

U Mirlović Polju je 1991. godine živjelo 188 Srba. U septembru 2017. godine u tom selu ne živi nijedan Srbin.

(D.I.C. Veritas)

Izvor: Banija Online

Vezane vijesti:

Navršilo se 24 godine od masakra srpskih civila u Mirlović Polju

Sud nije video masakr u Lici | Jadovno 1941.

24 godine od hrvatskog masakra 40 srpskih teritorijalaca

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: