Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SJEĆANjE NA STRADANjA SRBA IZ VOZUĆE

Vozuća

DOBOJ, 10. SEPTEMBRA (SRNA) – Obilježavanje 16 godina od stradanja Srba iz Vozuće i doline rijeke Krivaje u opštini Zavidovići u Federaciji BiH počelo je jutros maršom „Putem egzodusa Srba iz Zavidovića i Vozuće 2011“, dugim 40 kilometara.

Sponzori ove tradicionalne manifestacije Srba iz Vozuće i doline rijeke Krivaje su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić i načelnik opštine Doboj Obren Petrović, a organizator je Zavičajno udruženje Zavidovićana sa sjedištem u Doboju.

Protjerani Srbi iz Vozuće i doline rijeke Krivaje u opštini Zavidovići u BiH doputovali jutros autobusima iz Doboja do naselja Tumare na Ozrenu, gdje će ispred pravoslavnog hrama Svete Ognjene Marije, oskrnavljenog i porušenog u prošlom ratu, pješke krenuti prema naselju Stog, udaljenom oko 15 kilometara od Zavidovića.

Učesnici marša, među kojima su načelnik opštine Doboj Obren Petrović i rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske Goran Krčmar, kretaće se takozvanim „kamionskim putem“, pravcem Brijesnica, Malčići, Kvrga i Borovci, prema naselju Stog, rekao je Srni predsjednik Zavičajnog udruženja Zvidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević.

U Stogu će pravoslavni sveštenici služiti parastos za sve poginule srpske vojnike i civile iz vozućko-ozrenskog ktaja, a zatim će kod masovne grobnice u tom naselju biti osveštan Spomen krst posvećen 21 poginulom srpskom vojniku i civilu, čiji su skeletni ostaci, bez glava, eshumirani prije nekoliko godina.

Parastosu i osvštanju Spomen krsta, koji je izgrađen od granita i visokog tri metra, osim učesnika marša prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić.

Masovno stradanje Vozućana tokom prošlog rata dogodilo između 10. i 24. septembra 1995. godine, kada je iz 30 naselja rodni kraj napustilo 1 920 srpskih porodica sa 7 680 članova, bježeći od zločina muslimanskih vojnika i mudžahedina iz sastava Trećeg korpusa tadašnje Armije BiH.

Prema podacima Udruženja porodica nestalih lica u Doboju, na širem ozrensko-vozućkom prostoru tokom prošlog rata nestalo je 459 srpskih boraca i civila. Ekshumacijom i asanacijom terena pronađena su 282 tijela, među kojima je bilo 40 bez glava, a još se traga za 177 lica.

Iz Udruženja navode da imaju dokaze da su pripadnici Armije BiH i Komisija za traženje nestalih lica Federacije BiH, čiji je tadašnji predsjednik bio Amor Mašović, radi prikrivanja zločina s ozrensko-vozućkog prostora izmjestili 12 masovnih grobnica sa 138 skeleta, među kojima je najveća u naselju Kučice kod Zavidovića, sa 64 tijela.

Udruženje ratnih zarobljenika „Vijenac, Vozuća i ostali“ sa sjedištem u Doboju je 30. januara 1999. godine podnijelo tužbu Haškom sudu sa izjavama preživjelih srpskih logoraša, dokumenatima, fotografijama i video zapisima o postojanju logora i zločinima muslimanskih vojika i mudžahedima iz sastava Armije BiH, zbog čega su haški istražitelji krajem 1999. i početkom 2000. godine posjetili ovo i ostala udruženja u Doboju.

Od tada do danas Udruženje ratnih zarobljenika „Vijenac, Vozuća i ostali“ od Haškog suda, kao i od Suda i Tužilaštva BiH nije dobilo bilo kakvu povratnu informaciju, nitu je pokrenut ijedan postupak u vezi sa tim slučajem.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: