fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sjećanje na stradale u Jošanici

Na Nikoljdan će se navršiti 31 godina od zločina u fočanskoj mjesnoj zajednici Jošanica, kada je muslimanska vojska svirepo ubila 56 mještana srpske nacionalnosti.
Jošanica; FOTO: Snimak ekrana

U osvit nikoljdanskog jutra 1992. godine, pripadnici vojske koja je sebe nazivala Armijom BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i paleći sve pred sobom, na kućnom pragu, dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice izbrisano je sa geografske karte, popaljene su ne samo kuće, već i pomoćni objekti, uz nejač, ubijana je i stoka, a gdje su to stigli zločinci su čak posjekli i stabla voćaka.

Stradale su čitave porodice dok su slavile krsnu slavu. Ubijeno je 56 mještana, mnogi od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela.

Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Ugašeni su životi desetogodišnje Dragane Višnjić, njenog tri godine mlađeg brata Dražena i dvogodišnje Danke Tanović.

Dragana i Dražen stradali su zajedno sa mamom Olgom /31/, tatom Dragoljubom /39/, stricem Milanom /33/, bakom Zorkom /64/ i djedom Vukadinom Višnjićem /64/.

Uz dvogodišnju Danku Tanović, ubijeni su i njena majka, baka, prabaka, tetka i ujak.

Dankina majka Zora Višnjić imala je 22 godine, a stradali su i dvije godine starija njena sestra Ranka i dvadesetogodišnji brat Vlatko Višnjić, njihova majka Goja /44/ i Gojina majka Stojka /64/.

Ubijeno je 16 Višnjića, devet članova familije Kulić, po pet u familijama Grujičić i Blagojević, zatim četvoro Davidovića, po troje Jegdića, Pljevaljčića i Stojanovića, dvoje Mićevića i Ivanovića, te po jedan član iz porodica Škipina, Stevanović, Jagodić i Tanović.

U selu Hodžići, na imanju Višnjića u blizini spomenika, izgrađena je i crkva u znak vječnog sjećanja na jošaničke mučenike.

Godišnjici stradanja Srba u Jošanici fočanska Boračka organizacija obilježava u maju povodom ljetnog Nikoljdana, a Crkva je ponijela ime Svetih Ćirila i Metodija, koji se, takođe, proslavljaju u maju.

Tužilaštvo BiH je u avgustu ove godine podiglo optužnicu protiv 13 nekadašnjih pripadnika Armije BiH koji se terete za ovaj ratni zločin.

Optuženi su Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Tužilaštvo je navelo da će navode iz optužnice dokazivati sa više od 400 svjedoka i 1.200 dokaznih materijala.

Sud BiH u septembru je prvobitno odbio potvđrivanje optužnice, da bi je, nakon žalbe Tužilaštva i pritiska javnosti, ipak potvrdio.

Svi optuženi u novembru su pred Sudom BiH negirali krivicu. Očekuje se početak suđenja.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: