fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sjećanje na Srbe ubijene u Srebrenici i Bratuncu: 31 godina od zločina bez kazne (VIDEO)

Parastosom i polaganjem vijenaca na Spomen-ploči na Zalazju kod Srebrenice, ali i na drugim stratištima, obilježena je godišnjica stradanja Srba ovog kraja koje su ubili pripadnici tzv. Armije BiH.

Zalazje – pomen; Foto: SRNA

Samo na Petrovdan 1992. godine muslimanske oružane formacije iz Srebrenice ubile su 69 mještana sela Sase, Zalazje i Biljača.

Napad na Zalazje bio je mučki, muslimani su ubili sve što su stigli, mještane su hvatali i vodili u srebreničke zatvore – svjedoče preživjeli Srebreničani.

Staki Cvjetinović muž je zarobljen u Zalazju, odveden u Srebrenicu i ubijen. Pita – zar to nije ratni zločin. Posmrtni ostaci su mu pronađeni tek nakon 20 godina.

– Znam da je doveden u Srebrenicu, ljudi su mi pričali šta je sa njim rađeno… Meni su i dva brata ubijena, ja sam ranjena – kaže Cvjetinovićeva.

O ubistvu srebreničkih Srba, posebno sudije Slobodana Ilića, pisao je i Ibran Mustafić koji je svjedočio o zlodjelima nad 22 zarobljenih Srba koji su odvedeni u Srebrenicu.

Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila kaže da o genocidnoj namjeri komšija muslimana iz Srebrenice govore na desetine srpskih sela stratišta, popaljenih kuća, pobijenih žena, djece i staraca…

– Imali su genocidnu namjeru, išli su na njihova ognjišta da ih pobiju – kaže Kojić.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je poruka ista kao i prethodnih godina, samo se brojka mijenja, a to je 31 godina od zločina bez kazne u Zalazju.

– Nažalost, srpske porodice su već navikle na to, ali i dalje ukazujemo na nepravdu i na zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom, te da su zločini počinjeni na svim zaraćenim stranama u BiH, ali pravosuđe i zapadni političari to ignorišu i prave se da ne znaju i ne čuju – istakao je Grujičić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić rekao je da nema suživota u BiH dok pravosuđe BiH ovako radi jer je život Srba nemoguć u takvim uslovima.

– Okrivljuju i osuđuju nas za sve, a za masovne zločine nad Srbima u ovom kraju niko nije odgovarao. Na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine Orićeva vojska ubila je oko 2.000 Srba, od kojih 80 odsti civila i oko 500 je sahranjeno u Bajinoj Bašti jer su srpska sela bila uništena i okupirana – rekao je Rankić.

Porodice prijatelji i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata obišli su srpska stratišta u Bratuncu, Zagonima, Sasama i Biljači i odali pomen za ubijene, kao i za 3.267 Srba ubijenih na ovom području.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: