fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sjećanje na Srbe ubijene u logorima

Delegacija Udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske položila je danas cvijeće i prislužila svijeće za pokoj duša mučenih i svirepo ubijenih Srba u bivšoj policijskoj stanici i zgradi Osnovnog suda u Srebrenici, koje su u posljednjem ratu bile logori za Srbe u kojima su zvjerski mučeni i ubijani.

Srebrenica - Istočna alternativa Foto: SRNA
Srebrenica – Istočna alternativa Foto: SRNA

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je da već šest godina obilježavaju stradanje Srba u srebreničkim logorima od 1992. do 1995. godine, a da su se najstrašniji zločini događali u ove dvije zgrade.

„Do sada nam je policija sugerisala da ne polažemo cvijeće kod logora `pilićarnik` u Gornjim Potočarima, gdje su u nehumanim uslovima mučeni zarobljeni stanovnici sela Čumavići“, rekao je on.

Pavlović je dodao da ne žele nikoga da provociraju niti da izazivaju sukobe, pa su i ove godine postupili po preporuci policije i nisu posjetili to stratište koje bi, smatra on, trebalo da bude dostojno obilježeno.

On je naveo da su u ovim zgradama mučeni i raznim torturama podvrgavani srpski civili koji su na početku rata ostali u Srebrenici lojalni muslimanskoj vlasti, od kojih niko nije preživio, kao i zarobljeni Srbi u toku rata.

Pavlović ističe da je na srebreničkom području bilo desetine logora u kojima je zvjerski mučeno i ubijeno više desetina Srba, a da još niko nije odgovarao za te zločine.

„Želimo da obilježimo ta mjesta. Očekujemo odobrenje da postavimo spomen-ploču na zgradu Osnovnog suda, što nam osporavaju upućujući nas da se obratimo opštini za dozvolu. To smo i učinili, pa neka se dogovore u čijem je vlasništvu zgrada“, kaže Pavlović.

On je ocijenio apsurdnim da je u zgradi Suda i kancelarija Tužilaštva BiH za ratne zločine, koje nije podiglo nijednu optužnicu protiv počinilaca zločina nad Srbima.

„Šta tužioci ovdje rade i da li je njihov posao samo da zastrašuju i optužuju Srbe ili da se zaista dođe do pune istine za koju se mi zalažemo“, pita Pavlović.

Govoreći o opstrukciji pravosuđa BiH da procesuira počinioce zločina nad Srbima, Pavlović je poručio da će ovo udruženje istrajati u traženju pravde za sve i do kraja se boriti da zločinci odgovaraju, posebno Naser Orić, koji je, naveo je, komandovao i učestvovao u ubistvima oko 3.000 Srba, a sudi mu se sramno za samo tri srpske žrtve.

Pavlović je pojasnio da su se odlučili da 13. jula odaju počast mučenim i ubijenim Srbima u srebreničkim logorima i polože cvijeće jer je 13. jula 1992. godine grupa živih zarobljenih Srba iz Zalazja i drugih sela dovedena ovdje i od tada im se gubi svaki trag.

„Zbog toga smo se odlučili da na ovaj dan odajemo počast ubijenim srpskim civilima i vojnicima u srebreničkim logorima“, kaže Pavlović.

On je poručio da u BiH neće biti mira, zajedničkog života i pomirenja dok se ne procesuiraju zločini počinjeni nad pripadnicima svih naroda.

„Mi priznajemo sve žrtve i dok i drugi, prije svega muslimani odnosno Bošnjaci, ne prihvate istinu da su i Srbi stradali i počinioci zločina nad pripadnicima srpskog naroda ne budu odgovarali, ne može biti mira i oproštaja i zajedničkog života“, upozorava Pavlović.

On je izrazio očekivanje da će se i druga udruženja i opštinska vlast u Srebrenici narednih godina uključiti da se dostojanstveno oda počast i obilježe mjesta stradanja srpskog naroda.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: