fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SJEĆANjE NA PRVU ŽRTVU RATA – VOJISLAVA GORANOVIĆA

Brod

Brod

Vojislav Goranović, tehnički direktor industrije građevinskog materijala „Gramat“, bio je prva žrtva rata u BiH devedesetih godina prošlog vijeka – ubijen je 16. septembra 1991. godine tokom agresije Vojske Hrvatske.

 

U noći između između 15. i 16. septembra izvršena je prva oružana agresija Vojske Republike Hrvatske na prostor BiH, u toku koje je sa područja Slavonskog Broda granatirano nekoliko srpskih naselja, kao i proizvodno postrojenje „Gramata“.

 

Nakon ovog napada započinje niz oružanih udara na Brod koji kulminiraju 25. i 26. marta u selu Sijekovac, kada se dogodio niz stravičnih ubistava srpskih civila.

 

U Mjesnoj zajednici Klakar Gornji, u dvorištu Ciglarske industrije „Klakar“, održan je pomen Goranoviću, koji je organizovala Boračka organizacija, u saradnji sa Opštinskom upravom.

 

Nakon toga, članovi porodice, predstavnici lokalne uprave i Boračke organizacije, kao i drugi građani, položili su vijence kao znak sjećanja na Goranovića i na sve žrtve stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

 

„Opština Brod, kao i ostale opštine u Srpskoj, moraju nastaviti da njeguju sjećanje na sve stradale u ovom ratu i da uvijek nađu vremena i volje da im se na poseban način oda počast za njihovu žrtvu“, poručuje načelnik opštine Ilija Jovičić.

 

Prema zvaničnoj evidenciji, 244 borca Vojske republike Srpske stradala su na području opštine Brod, kao i veliki broj civila.

 

Boračka organizacija opštine Brod u svom redovnom programu obilježavanja datuma stradalih Srba godišnje organizuje 23 parastosa, posredstvom 17 mjesnih boračkih odbora.

 

Opština Brod svake godine iz budžeta izdvaja pet odsto za finansiranje i pomoć boračkim kategorijama.

 

Osim Boračke organizacije, opština Brod je i Udruženje logoraša progasila za udruženje od opšteg interesa, pa i ono, putem redovnog finansiranja, dobija sredstva iz budžeta opštine.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

SUTRA 23 GODINE OD HRVATSKE AGRESIJE NA OPŠTINU BROD

OBILjEŽENE 23 GODINE OD HRVATSKE AGRESIJE – Jadovno …

OBILjEŽEN DAN OPŠTINE I 22 GODINE OD OSLOBOĐENjA 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: