Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Sjećanje na protu Matiju Stijačića: Trebinjac koga su ustaše ubile u Teslinom Smiljanu

Prota Matija V. Stijačić
Prota Matija
V. Stijačić

Pošto su 10. aprila 1941. godine nemačke trupe ušle u Zagreb, i dočekane ovacijama oduševljenih građana, predvodnik ustaškog pokreta Slavko Kvaternik proglasio je “uskrsnuće Nezavisne Države Hrvatske“.

Odmah se krenulo u realizaciju programa NDH, koji je sačinio Mile Budak, da se Hrvatska očisti od Srba i da se iskoreni Pravoslavna crkva na teritorije NDH.

Jedan od prvih Srba koji je uhapšen, dva dana posle proglašenja NDH, 12. aprila 1941. godine, bio je Trebinjac, protojerej Matija Stijačić, paroh u selu Smiljanu, kraj Gospića, rodnom mestu srpskog naučnika Nikole Tesle.

Matija Stijačić je rođen 1883. godine u Klobuku, kod Trebinja. Po završetku bogoslovije, svoje službovanje nastavio je u Americi. Iz Amerike se vratio 1935. godine te je postavljen za paroha u Smiljanu, gde je časno obavljao svoju dužnost sve do smrti. Naime, tog 12. aprila 1941. godine prota Stijačić je uhapšen i odveden u Gospić, gde je u zatvoru zverski mučen.

Uz batinjanje, skidali su mu kožu s leđa i na rane sipali so. Po jednoj verziji prota Stijačić je ispustio svoju dušu u gospićkom zatvoru a po drugoj da su ga ustaše, tako unakaženog i skrhanog od bola, odvele na Velebit i bacile u jednu od mnogih jama.

Protin sin Slavko, ne znajući za stvarnu sudbinu oca, pošao je u jesen 1941. godine da ga traži, ali su ustaše i njega uhapsile i ubile u Gospiću.

Ove godine se navršilo 76 godina od mučeničke smrti prote Matije Stijačića i njegovog sina Slavka.
Neka im je vječnaja pamjat.

Pripremio: Milivoje Mišo Rupić
Izvor: Slobodna Hercegovina

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: