Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sjećanje na proboj i izvlačenje iz Martin Broda

Datum objave: subota, 15 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Kod centralnom spomeniku poginulim borcima u Šipovu danas je služen parastos stradalima i položeno cvijeće kao znak sjećanja na proboj i izvlačenje iz Martin Broda 1995. godine Posebne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – CSB Banjaluka.

Kod centralnom spomeniku poginulim borcima u Šipovu danas je služen parastos stradalima i položeno cvijeće kao znak sjećanja na proboj i izvlačenje iz Martin Broda 1995. godine Posebne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske - CSB Banjaluka
Šipovo – služen parastos Foto: SRNA

Starješina te jedinice Milan Suručić kaže da se jedinica od 120 pripadnika policije prilikom izvršenja borbenog zadatka 1995. godine zatekla na rejonu Martin Broda, gdje je i ostala odsječena od ostalih jedinica Vojske Republike Srpske.

“Na Krstovdan se jedinica uspjela izvući i zato taj datum uzimamo kao svoju slavu i obilježavamo, s tim što smo ove godine malo zakasnili sa obilježavanjem”, rekao je Suručić.

Prema njegovim riječima, ta jedinica je, osim policijskih poslova, obavljala i najkomleksnije zadatke na odbrani Republike Srpske, a taj posljednji zadatak jedinice iz 1995. godine bio je i najteži.

“Nakon 14 dana pješačenja, prešli smo 400 kilometara, prošli smo golgote i muke. Njih 22 je tada izgubilo živote, a dvojica se još vode kao nestali”, rekao je Suručić i zahvalio se Ministarstvu rada jer su shvatili značaj obilježavanja ovog događaja i uvrstili ga u datume od posebnog značaja za Srpsku.

Ranko Popović iz Kneževa, preživjeli pripadnik te jedinice kaže da se riječima ne mogu opisati te strahote povlačenja iz Martin Broda.

“Bilo je to petnaest dana lutanja, tražili smo dugo put, izašli smo na planinu Lisinu, bez hrane, vode, spavali smo pod bukvom, kako god da ispričam, nećete me shvatiti. Mogu samo reći, ne ponovilo se nikom”, kaže Popović.

Jedinicu su sačinjavali pripadnici policije iz Šipova, Mrkonjić Grada i okolnih gradova. Slava jedinice – Krstovdan i sjećanje na pomenuti događaj obilježava se svake godine u nekom od ovih gradova.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Pokrenuti postupak protiv Hrvatske za zločine u Mrkonjić Gradu

ANTE KOTROMANOVIĆ OSUMNjIČEN ZA ZLOČINE NAD …

Obilježena 21 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top