Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sjećanje na najveći pokolj Srba u Slavoniji

Datum objave: sreda, 16 januara, 2019
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Bilježimo godišnjicu još jednog velikog zločina nad Srbima. Na dan Sv. Vasilija Velikog, 13. i 14. januara 1942. godine ustaše su zlostavljale i pobile oko 350 mještana  slavonskih sela Jorgića, Zubića, Dobrića, Kometnika i Sekulinaca. Riječ je o pokolju nedužnih civila srpske nacionalnosti počinjenom kao odmazda za partizanske akcije na Papuku.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/papuk-spomenik.jpg

Fotografija sa obilježavanja 70-te godišnjice zločina

14. januara 2012. godine

Naime, dva dana ranije u borbi između partizanske čete i ustaških jedinica poginula su petorica ustaša, a dvojica su ranjena, od kojih je jedan naknadno umro. Partizani su se povukli prema Papuku, a ustaše su se vratili u Voćin i sačekale pojačanje iz Osijeka, Belišća i Virovitice. Tristotinjak ustaša i domobrana 13. januara počelo je pljačkati i paliti kuće. Oni koji su pokušali pobjeći ili su pružali otpor na licu mjesta su ubijeni, a svi ostali su uhapšeni i odvedeni u Voćin.

– Utjerali su nas u mali podrum, a kako nije bilo mjesta za sve, one prve natjerali su da legnu. Mene je iz grupe izdvojio žandarski narednik Luka Mustafić, jer je primijetio da sam dječak od 15 godina. Uzeo me za ruku, izvukao iz podruma, odveo u prostorije općine i pustio kad je sve bilo gotovo, poslije strijeljanja. Uspio je spasiti još devetero osoba koje su dobile zadatak pokopati ubijene. Zbog toga što je pomagao Srbima i antifašistima imao je problema, počeli su mu prijetiti, pa je pobjegao u Slavonski Brod – prisjetio se tih događaja Savo Bojčić, danas jedini živi svjedok tog vremena.

Istoričari su zabilježili  i podatak da su ustaše sljedećeg dana koristile 34 saonice za prijevoz mrtvih seljaka u zajedničku grobnicu, koja je iskopana istočno od Voćina, uz korito rijeke Voćinke. Pobijeni su gotovo svi muškarci tih sela. Bio je to do tada najveći pokolj nevinog stanovništva u Slavoniji.

2012. godine je u Kometniku, opština Voćin, pored spomen-kosturnice koja je srušena u ratu 91-95, a obnovljena 2010. godine, obilježena
je 70-ta godišnjica od ovog užasnog zločina.

Parastos u voćinskoj crkvi Nedjelje svetih otaca služio je protojerej Srpske pravoslavne crkve parohije Slatina, Dragan Gaćeša.

Izvor: SNV


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top