Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sećanje na logor smrti „Jadovno“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/slika-za-vn.jpg

Izložba u Ruskom domu posvećena stradanjima Srba 1941. Fotografija i zapisi o prvom logoru smrti u Evropi

POVEST „Jadovna“, prvog logora smrti u Evropi, u kome je tokom leta 1941. stradalo više od 40.000 ljudi, biće prvi put predstavljena u Beogradu. U četvrtak, u Ruskom domu u 18 časova biće otvorena izložba koju organizuje udruženje „Jadovno 1941“, a na kojoj će biti predstavljene fotografije i zapisi koji svedoče o ovom tragičnom istorijskom događaju.

Iako prvo masovno stratište u Evropi, u kome je mučki ubijeno 38.000 Srba i oko 2.000 Jevreja, o „Jadovnu“ se u posleratnim decenijama ćutalo. Nije ga bilo ni u u udžbenicima. Hiljade tela stradalih muškaraca, žena i dece i danas počivaju u kraškim jamama Velebita, gde se logor nalazio.

– Pod „Jadovnom“ se podrazumeva kompleks logora Jadovno – Gospić – Pag. To su bili ozloglašeni logori smrti gde su prvo dovođeni ugledni Srbi, a onda srpski i jevrejski narod redom, isključivo da bi bili ubijeni – kaže za „Novosti“ istoričar dr Milan Koljanin. – Žrtve su sistematski dovođenje sa cele teritorije NDH, koja je i ozakonila postojanje logora.

POČETAK

LOGOR „Jadovno“ zatvoren je krajem avgusta 1941. naređenjem italijanskih trupa, koje su bile zgrožene zateknutim zločinima. Oko 2.000 ljudi preživelo je „Jadovno“, ali su prebačeni u Jasenovac i tako je formiran ovaj koncentracioni i logor smrti.

Istoričar Đuro Zatezalo prvi se detaljno pozabavio ovim pitanjem i poimence pobrojao 10.500 stradalih. Njihov ukupan broj procenio je na 40.123.

Da se stradanje na Velebitu, Pagu i u Gospiću ne zaboravi, trude se članovi udruženja „Jadovno 1941“, osnovanog 2010. godine.

– Smatramo svojom obavezom da istinu o jadovničkom stradanju prenesemo javnosti. Činimo to putem našeg sajta, dokumentarnog filma čije snimanje je u toku i izložbi, poput ove „Moje Jadovno“ – objašnjava predsednik udruženja Dušan Bastašić. On je u nekoj od 30 kraških jama-grobnica izgubio dvojicu deda i strica od 18 godina.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/vn-kon.jpg

I. Mićević

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

 

Vezane vijesti :

BEOGRAD: IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U RUSKOM DOMU

IZLOŽBA O USTAŠKIM ZLOČINIMA U JADOVNU

Novi Sad: otvorena izložba Moje Jadovno

Marko Kovačević: O Izložbi „Moje Jadovno“ u KCNS – Jadovno …

OTVORENA IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“

Izložba Moje Jadovno

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: