fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sjećanje na Dobrovoljačku- 22 godine od zločina

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/vojnici-skenderija.JPG

Danas se navršavaju 22 godine od kada je izvršen ratni zločin nad pripadnicima JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. U oružanim napadima na pripadnike JNA u Sarajevu 2. i 3. maja ubijena su 42,a ranjena 73 lica, te zarobljeno 215 lica.

 

 

Obilježavanje 22 godine od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, u Sarajevu počinje služenjem parastosa za poginule u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima. Nakon parastosa predviđen je odlazak u Sarajevo i mirna šetnja ulicom u kojoj je izvršen zločin.

Obilježavanju će, između ostalih, prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić. U MUP-u Kantona Sarajevo rečeno je da za danas u Dobrovoljačkoj nije najavljen nikakav kontramiting, a da se svaki skup mora najaviti pet dana ranije.

Pripadnici vojnih i paravojnih formacija BiH napali su 2. maja 1992.godine Dom JNA u Sarajevu i još nekoliko vojnih punktova u gradu i ubili najmanje tri pripadnika JNA.

Kao odgovor na napade na vojne punktove, pripadnici JNA su na sarajevskom aerodromu zadržali predsjednika ratnog Predsjedništva BiH, Aliju Izetbegovića, koji se u pratnji potpredsjednika Vlade, Zlatka Lagumdžije i kćerke vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu.

Izetbegović je odveden u kasarnu JNA u Lukavici, nadomak Sarajeva, radi pregovora o bezbjednoj evakuaciji vojnika, oficira i civila na službi u JNA iz komande Druge vojne oblasti, kao i drugih kasarni koje su bile pod opsadom paravojnih snage u Sarajevu.

U pregovorima su učestvovali tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA general Milutin Kukanjac, komandant mirovnih snaga UN Luis Mekenzi, član Predsjedništva BiH, Ejup Ganić, a bezbjednu evakuaciju garantovao je sam Izetbegović.

Pošto je sporazum postignut, kolona sa vozilima JNA krenula je iz komande u naselju Bistrik, a na njenom čelu nalazio se transporter u kojem su, kao zaštitnica, bili Izetbegović, generali Mekenzi i Kukanjac.

Kolonu je napalo oko 2.000 naoružanih ljudi i izvšilo masakr.

Po okončanju rata u BiH, CJB Srpsko Sarajevo je 25. maja 1996. podnio prvu krivičnu prijavu protiv devet osoba, koju je 27. aprila 2005. MUP Republike Srpske dopunio i proširio na 15 osumnjičenih.

Istragu o zločinima nad pripadnicima JNA u Sarajevu vodilo je i Vojno tužilaštvo JNA (kasnije VJ), ali kada su vojna tužilaštva ukinuta predmet je preuzelo Specijalno tužilaštvo Srbije za ratne zločine.

Srpsko Tužilaštvo je prvo  predmet proslijedilo Tužilaštvu BiH koje je 2003. pokrenulo istragu, ali nije nikada podiglo nijednu optužnicu. Zato je krajem 2008. Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu proširilo istragu, a 29. decembra 2010. raspisalo međunarodne potjernice za 19 osoba iz BiH.

Strani član Tužilaštva BiH, Džud Romano, donio je 17. januara 2012. naredbu o obustavljanju istrage u „slučaju Dobrovoljačka“ protiv 14 lica, među kojima i Ejupa Ganića, Zaima Backovića i generala Armije BiH Jovana Divjaka.

Oganizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske pokrenula je akciju izgradnje spomenika u Dobrovoljačkoj ulici, ali još nije kompletirala potrebnu dokumentaciju.

 

Više o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici možete saznati i u prilogu Gvozdena Šarca u emisiji „Pečat“ koju je RTRS emitovao u četvrtak 1. maja.

 

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: