Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sjećanje i pamćenje

kultura_sjecanja_i_pamcenja

Udruženje studenata istorije dr Milan Vasić, u prvom studentskom poduhvatu ovakve vrste od osnivanja Odsjeka za istoriju, ponijelo je iskru očuvanja sjećanja na Holokaust i genocid.

Čuli smo da je Muzej Republike Srpske tek prije šest godina formirao posebnu postavku posvećenu koncentracionom logoru Jasenovac. Nakon toga, saznali smo da postavka posvećena Drugom svjetskom ratu u istom muzeju, ni jednom rječju nije spominjala najveće gubilište na ovim prostorima, tokom godina postojanja zločinačke NDH.

Čuvaj se i Bog će te čuvati.

“Srbi su zakasnili 50 godina“, reče Arije Livne, savjetnik predsjednika Republike Srpske. Zakasnili sa pokušajem da sačuvaju sjećanje na svoje stradanje iz sredine najgoreg vijeka čovječanstva.

Udruženje studenata istorije dr Milan Vasić, u prvom studentskom poduhvatu ovakve vrste od osnivanja Odsjeka za istoriju, ponijelo je iskru očuvanja tog sjećanja. Projekat, Kultura sjećanja i pamćenja počeo je u petak u Muzeju Republike Srpske i obuhvata niz panel diskusija, predavanja, radionica, multimedijalnih prezentacija i edukativno putovanje.

“Tematika je veoma bitna i mi ćemo pokušati dati svoj skroman doprinos želji za njeno institucionalizovanje i adekvatan odnos društvene i naučne zajednice“, kažu studenti iz ovog udruženja.

Na prvom predavanju, pored gospodina Livnea, govorili su i gospodin Dušan J. Bastašić, prof Predrag Lazarević, prof. dr Nikola B. Popović. Program će biti nastavljen ovog i naredna dva mjeseca. Organizovaće se posjeta Donjoj Gradini, govoriće se o Antisemitizmu u Evropi, Dijani Budisavljević, Banjoj Luci kao lokalnom primjeru provođenja genocida i Holokausta za vrijeme NDH i mnogim drugim temama.

Ovaj ciklus događaja i predavanja je u skladu i sa preporukama Savjeta Evrope iz 2001. godine, uz svijest da u Republici Srpskoj ne postoji adekvatan institucionalni odnos prema obrazovanju o Holokaustu i genocidu koji nedostaje u svim obrazovnim ciklusima. Korak ka promjeni takvog stanja je i odlazak desetak naših prosvetnih radnika u Izrael, gdje će steći znanja o tome kako da djecu uče da se sjećaju.

U isto vrijeme krovna srpska naučna institucija sprečava da jedno djelo koje baca svjetlost na mračne sile koje stoje iza genocida nad Srbima, Jevrejima, Romima i svim ostalim stradalnicma u NDH , dospije do nekih koje bi zanimalo da saznaju. Možda prvo do nas samih. Mi saznajemo kako su postavku Jasenovac sasvim slučajno ponekad posjećivali uposlenici evropskih institucija na slžbenom putu i čudili se govoreći “kako za to malo ko zna tamo kod njih“. Za to ovdje svi znamo, dodajemo mi, ali malo ko mari, malo ko zalijeva, plijevi i gaji – sjećanje.

Slučajno načusmo da tu kod Banje Luke, u Drakuliću, na spomen ploči djeci koja postradaše od svirepih, pišu imena a pored imena piše da su – umrla. Nekome se otelo, da bi to isto pisalo i da se ova država danas zove NDH.

Nije valjda da prvo moramo u Jad Vašem, da bismo tamo naučili da treba otići i u Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko….?

Izvor: frontal

 

Vezane vijesti:

PREDAVANjA O ODNOSU PREMA ŽRTVAMA HOLOKAUSTA I GENOCIDA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: