Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sin logoraša: Jasenovac bio kao letnjikovac, mesto zabava, razvijenog kulturnog i sportskog života?!

Datum objave: subota, 16 juna, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

U katoličkoj crkvi u Đakovu promocija knjige sa užasnim prikazom ustaškog stratišta. Autor Igor Vukić tvrdi da su logoraši imali primerenu lekarsku brigu, uslove za školovanje dece i veoma ugodne životne uslove

Crkva župe Svih svetih u centru Đakova i autor knjige Igor Vukić
Crkva župe Svih svetih u centru Đakova i autor knjige Igor Vukić

ZAGREB – OD STALNOG DOPISNIKA

Promocija zastrašujuće, revizionističke knjige Igora Vukića “Radni logor Jasenovac”, u kojoj autor negira monstruozne zločine ustaškog režima, najavljena je u crkvi župe Svih svetih u centru Đakova, uprkos mnogobrojnim protestima građana tog slavonskog grada. Pre toga je ista knjiga promovisana i na Kaptolu u Zagrebu, uz ovacije prisutnih kada je Vukić rekao da su preterane i potpuno neutemeljene tvrdnje o masovnom teroru i likvidacijama u Jasenovcu, jer za to “nema dokaza”. Nažalost, stravični falsifikat ostao je bez pravog odjeka u zemlji članici Evropske unije, koja se s vremena na vreme hvali antifašističkom prošlošću.

SIN LOGORAŠA

Da bi sve bilo još neverovatnije, Igor Vukić je srpske nacionalnosti i njegov otac je prošao strahote Jasenovca, pošto je kao dete prošao proboj na Kozari. Međutim, Vukić, koji se predstavlja kao novinar i publicista, zatočeništvo oca u zloglasnom logoru opisao je gotovo idilično, kao brigu ustaša za decu koja su se našla u paklu Jasenovca, logora u kojem su ustaše ubile više od 30.000 mališana. No, Vukić tvrdi da toliko dece nikada nije ni bilo u logoru.

Vukićeve tvrdnje toliko su strašne i neverovatne, poput one da je jasenovački logor bio mesto zabava, razvijenog kulturno-zabavnog i sportskog života, da su logoraši imali primerenu lekarsku brigu, uslove za školovanje dece i veoma ugodne životne uslove. Autor ide čak tako daleko da kaže da su najveće probleme stvarali partizani koji su dovedeni u logor, jer su širili tifus. Tek usput Vukić spominje egzekucije, ali uz napomenu da su vršene i nad ustašama koje su prekršile pravila.

Da bi sramota bila još veća, Hrvatska televizija je nedavno ugostila Vukića, koji je tom prilikom izneo te monstruoznosti. Tek posle burnih reakcija gledalaca, voditeljka je premeštena na drugo radno mesto.

– Jasenovac kao logor smrti je jugopropaganda – poručio je Vukić uoči promocije svoje knjige u Đakovu, objašnjavajući da je nastala posle istraživalačkog rada Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. To opskurno društvo je “naučno” utvrdilo da je komunistička vlast u Jasenovcu nastavila da koristi logor posle 1945. godine, a prema njihovom mišljenju, tada su počinjeni veći zločini od onih u vreme ustaša, koje po svaku cenu žele da rehabilituju. Knjiga ima 340 stranica, a izdao ju je privatni izdavač “Naklada Pavičić”.

Možda najstrašnije od svega jeste to što Katolička crkva ustupa prostor za promociju knjiga koje ne samo što falsifikuju prošlost, već glorifikuju fašizam, što je nezamislivo u bilo kojoj zemlji EU. Građani Đakova su ovih dana uputili otvorena pisma u kojima osuđuju ponašanje crkve, a đakovački župnik Tomislav Ćorluka “pere ruke” i tvrdi da sa organizacijom nema veze:

– Crkva je uvek bila za istinu i samo istinu – kaže župnik, i ukazuje da su organizatori Udruženje veterana Treće gardijske brigade i Hrvatski obredni zdrug Jazovka, koje opet tvrdi da knjiga nije zabranjena, kao i da je već predstavljena u javnosti i da nema problema da se o njoj govori i u Slavoniji.

Igor Vukić
Igor Vukić

– Ova promocija dokaz je da neki u Katoličkoj crkvi imaju blagonaklon stav prema revizionizmu i nemoralan odnos prema žrtvama Drugog svetskog rata – tvrdi jedan stanovnik Đakova, grada u kom su se mnogi meštani pobunili da pruže gostoprimstvo autoru koji iznosi bezočne laži o prošlosti.

No, zvanična vlast, kao obično, ćuti, a nema reakcija ni državnog tužitelja, niti svih onih institucija koje bi trebalo u ovakvim situacijama da reaguju. Treba samo zamisliti kakve bi reakcije bile u Nemačkoj ili Austriji da nekom padne na pamet da napiše da se u Aušvicu ili Buhenvaldu nisu dogodili monstruozni zločini, već da su logoraši zapravo uživali u tome da tamo borave.

Autor: Jurica KERBLER

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Svet ni ne zna za Jasenovac, po zverstvima hrvatski logor bio strašniji od Aušvica

Hrvati su stvorili pakao na zemlji – Jasenovac | Jadovno 1941.

Laž kao nož i metak
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top