fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Šijaković pozdravio Deklaraciju o pomirenju potomaka partizana i četnika

Sinoć u Nikšiću održana je Svetosavska akademija, na kojoj je Svetosavsku besjedu govorio profesor dr Bogoljub Šijaković. On je ovom prilikom pozdravio potpisivanje Deklaracije o pomirenju četnika i partizana koja je potpisana 27. januara.

„Treba da pozdravimo baš na Savindan u Crnoj Gori donešenu Deklaraciju o pomirenju potomaka bjelaša i zelenaša, partizana i četnika, pravolinijaša i golootočana, koja je izraz istorijske odgovornosti oslonjene na Svetog Savu pomiritelja koji je nad odrom oca Svetog Simeuna mirio zavađenu braću“.

Tokom besjede profesor je govorio o vezama ruskog i srpskog naroda i u tom fonu naglasio da se ove godine navršava i 70 godina od Infobiroa, koji je titoistima poslužio da se prekinu veze ruskog i srpskog naroda, a koji je kao politički teror najbrutalnije primijenjen u Crnoj Gori. 

Profesor Šijaković se ostvrnuo i na stanje jezika u Crnoj Gori, citirajući latinsku mudrost Cezar non est supra gramaticos. Znači da vladar ne stoji iznad gramatičara, tako da ne treba da dozvolimo da naš Cezar da propisuje gramatiku, jer je to posao filologa.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: