fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Šetnja u čast žrtava strašnog zločina

Javnim časom danas obeleženo 77 godina od uspostavljanja logora na Sajmištu.

Obilazak prostora nekadašnjeg stratišta / Foto V. Danilov

AKCIJA „Novosti“ o obeležavanju masovnih grobnica u kojima počivaju žrtve logora na Sajmištu dobra je ideja i to svakako treba da se uradi.

Ovo je danas rekao istoričar Milovan Pisari, iz Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu, koji je održao javni čas na Sajmištu posvećen stradanju Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu. Na jučerašnji dan, pre 77 godina, počela je deportacija Jevreja i Roma iz Beograda u logor na Sajmištu.

– To je bila poslednja faza uništavanja Jevreja u okupiranoj Srbiji – objašnjava Pisari. – Logor na Sajmištu je bio u funkciji od decembra 1941. do jula 1944. godine. Takođe, u ovim logorskim zgradama bile su zatočene i žene i deca, a gotovo 6.400 civila ubijeno je od marta do maja 1942. godine upotrebom gasnog kamiona. Želimo da svake godine obeležimo ovaj datum i da se setimo stradanja, žrtava, ali i počinilaca.

Svi koji su danas prisustvovali javnom času na Sajmištu imali su priliku da obiđu prostor nekadašnjeg stratišta, kao i zgrade koje i danas postoje, a koje su se koristile za vreme postojanja logora. Bila je to šetnja kroz sumornu istoriju Sajmišta.

Autor: S. V.

Izvor: Večernje novosti

Vezane vijesti:

Dva stratišta usred Beograda sa 14.000 žrtava sakrio nemar

Vesić: Staro sajmište biće centar za proučavanje Holokausta …

Dragan Popović: Staro sajmište je simbol sveopšteg stradanja …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: