fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SEMINAR O PEDAGOŠKOM PRISTUPU IZUČAVANjU HOLOKAUSTA

Kozarska_Dubica-e020b16aU Kozarskoj Dubici danas je počeo treći seminar o temi „Pedagoški pristup izučavanju holokausta u srednjim školama u Republici Srpskoj“, na kojem predavanja doktora Have Baruh iz Međunarodne škole „Jad Vašem“ u Izraelu pohađaju 22 profesora istorije i srpskog jezika iz srednjih škola u Srpskoj.

Šef Odjeljenja za centralnu Evropu Međunarodne škole „Jad Vašem“ u Izraelu Hava Baruh napomenula je da je holokaust i Drugi svjetski rat vrlo traumatično iskustvo za cijeli svijet, te da se postavlja pitanje kako mlade generacije učiti o dešavanjima iz tog perioda.

„Svake godine dolazim ovamo iz najvećeg centra za izučavanje holokausta u svijetu, gdje radimo sa profesorima iz cijelog svijeta o metodama i pristupima izučavanju holokausta“, rekla je Baruhova novinarima.

Ona je pojasnila da se nastoji predočiti mladim generacijama šta se dešavalo u to vrijeme, kako ne bi dobili samo puke informacije, te dodala da sa grupom profesora iz Republike Srpske radi već tri godine.

„Pokušavamo učenicima da pokažemo šta su to stereotipi, mržnja prema drugima i šta su posljedice svega toga, a to je jako teško. Holokaust je ekstreman primjer ovakve mržnje, ali nažalost posljedice i dalje postoje. Nastojimo da smanjimo njihov uticaj i možemo se samo nadati da ćemo u tome uspjeti“, objasnila je Baruhova.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro podsjetio da je Kozarska Dubica mjesto u kome se desio genocid u Drugom svjetskom ratu i da je tada izgubljeno više od polovine stanovnika te opštine.

„U formalnom smislu niko to nije ni proglasio genocidom. Ovaj seminar se održava po treći put u našoj opštini i na ovaj način se prenose savremene metode u izučavanju holokausta i genocida i svakako su od koristi za naše profesore i djecu“, rekao je Zlojutro.

Direktor „Spomen područja Donja Gradina“ Milorad Bukva precizirao je da seminaru o temi „Pedagoški pristup izučavanju holokausta u srednjim školama u Republici Srpskoj“ organizuje u saradnji sa Memorijalnom ustanovom „Jad Vašem“ iz Izraela i Pedagoškim zavodom Republike Srpske.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović je rekao da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i Izrael.

„Sama činjenica da dijelimo iste antifašističke vrijednosti i da su Srbi i Jevreji doživjeli istu sudbinu u Drugom svjetskom ratu govori da je ovo dobra prilika da naši profesori nauče pedagoški pristup izučavanja holokausta i taj pristup prenose u osnovne i srednje škole“, naveo je Damjanović.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SEMINAR O HOLOKAUSTU U KOZARSKOJ DUBICI – Jadovno …

Sjećanje na JANDRIĆE iz Čitluka kod Kozarske Dubice …

Pokolj u crkvi u selu Draksenić 1942. godine – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: