fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Selaković: Pre 70 godina Srbe su bacali u jamu, a da danas Srbi piju vodu ”jamnicu”

Srbija će ubuduće na svaki način pomagati našim državljanima koji se nalaze u pritvoreničkoj jedinici u Sheveningenu. To je naša dužnost i obaveza. Država se prema tim ljudima u prošlosti odnosila često kao prema potrošnoj robi koja se isporuči, pa se više niko za njom ne okreće. Odnos države prema tim ljudima nije smeo da bude završen njihovim izručenjem. I tako je načinjena velika šteta. A ja sam u Hag išao kao na bojište posle bitke.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/nikola-selakovic.jpg

 

Ovo je za ”Novosti” izjavio Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave, koji se pre nekoliko dana vratio iz Haga.

* Kakvi će biti konkretni rezultati vaše posete?

– Zdravstvena nega i lečenje pritvorenika je najteže pitanje. Konkretno, Srbija će odmah da predloži da jednom u šest meseci tim lekara iz naše zemlje odlazi u Hag kako bi izvršili sistematski pregled optuženika da bi im se odredila trajna zdravstvena nega. Najveći broj pritužbi naših državljana je na zdravstvenu negu, a država Srbija nikada nije reagovala.

* Na šta se optuženici žale?

– Pritvorenicima smetaju dvostruki aršini. Na primer, i hrvatski i naš državljanin boluju od teškog tumora. Hrvata puste u Split na operaciju, pa na kućno lečenje, a Srbin mora da se operiše u Holandiji, a da se leči u pritvoru. Jedan pritvorenik je dve godine tražio sistematski pregled jer se loše osećao i to mu nije dozvoljeno. General Ratko Mladić je posle mesec i po teške upale pluća ostao bez svesti i tek je onda prebačen u specijalističku kliniku. Utvrđeno je da je izgubio 20 kilograma, da je imao blaži srčani udar i da je potpuno dehidrirao. Sve se dešavalo u prisustvu zatvorskog lekara. To mora da se prekine.

* Kako država još može da olakša Srbima u Hagu?

– Promenićemo regulativu koja se tiče materijalne pomoći pritvorenicima i njihovim porodicama. Do sada su tu pomoć dobijali samo oni koji su se dobrovoljno predali jer je vlast tako motivisala begunce da se sami predaju. Pošto više nema haških optuženika na slobodi, smisao te norme se gubi. Pokušaćemo da omogućimo da naši državljani kazne izdržavaju u Srbiji.

* Može li se pomoći u samim sudskim procesima?

– Nažalost, mnogi prvostepeni procesi su okončani. Srbija će u preostalim slučajevima mnogo brže odgovarati na zahtev odbrane da im dostavimo dokumentaciju i dokaze. Dugo vremena se samo tužilaštvu izlazilo ekspresno u susret. Te stvari moraju da se promene. Postoji mogućnost i zahtevanja revizije nekih postupaka jer su se pojavili novi dokazi koji nisu izvođeni. Odbrana Radovana Karadžića je, na primer, uspela da potpuno ospori ili obori mnoge dokaze koji su ugrađeni u neke ranije presude.

* Šta ste rekli zvaničnicima Tribunala?

– Poseta je usledila posle skandaloznih presuda hrvatskim generalima Markaču i Gotovini i Albancu Haradinaju. Zvaničnicima sam rekao da je, posle novembra 2012, Tribunal apsolutno izgubio kredibilitet. Predsedniku suda tri puta sam postavljao isto pitanje: Ko je ubio 1.700 Srba u operaciji ”Oluja” i ko je kriv za to što je 200.000 Srba prisilno proterano sa prostora gde su živeli vekovima. Dva puta je odgovarao tako što je skrenuo sa teme, da bi se, kad sam mu treći put ponovio pitanje, cinično nasmejao. Uveravao me da su sudije Haškog tribunala na najvišem profesionalnom nivou i potpuno profesionalno radile svoj posao.

* Zašto ste inicirali smenu predsednice VKS Nate Mesarović?

– Moja inicijativa došla je na osnovu odluke Ustavnog suda koji je utvrdio da je narušen pravni poredak izborom Nate Mesarović, pošto je ona imenovana pre nego što su izabrane sudije tog suda. Odluka USS mora da se poštuje. Reagovao sam na osnovu propisa i zakona.

* Tvrdite da nema političkog revanšizma u samoj odluci?

– Nema ni govora o političkoj smeni i revanšizmu. Da je nekome bilo stalo do revanšizma, smenjivali bismo ljude prvog dana po dolasku na vlast.

* Optužuju vas da niste dovoljno zaštitili neke NVO i medije od optužbi organizacije ”Naši”?

– Ne odlučuje ministar pravde i državne uprave o tome da li postoje uslovi da se nekome zabrani delovanje. Ministarstvo niti tuži niti sudi. Lično, javno osuđujem sejanje mržnje, svaku hajku, harangu, napad na pojedince i organizacije. Ali, od mene niko ne može da očekuje da procesuiram. Tužilaštvo je već reagovalo tim povodom. Ali, dići celu Srbiju na noge zbog 200 plakata sa nekim optužbama koje se iznose godinama na internet sajtovima i u medijima i da to postaje državno pitanje broj jedan, je preterivanje.

* Hoće li srpsko pravosuđe opet dobiti minus od EU pred odluku o datumu za otpočinjanje pregovora?

– Sve ćemo učiniti da pravosuđe više ne bude negativno ocenjeno. Briselska ocena koju smo dobili u decembru je ohrabrujuća i motiviše nas da u daljem uređenju sistema pravosuđa idemo napred.

* Da li je uklanjanjem spomenika teroristima iz Preševa, taj slučaj okončan?

– Da, ta priča je potpuno završena. Poštovana je strogo pravna procedura i država je pokazala da se njena efektivna vlast sprovodi po zakonu.

* Ali, kosovski Albanci su odgovorili rušenjem srpskih grobalja na KiM…

– Ne bih rekao da je to odgovor Albanaca na uklanjanje spomenika u Preševu. To je crna kosovska svakodnevica već decenijama. Spomenik u Preševu je veličao zločin, a na Kosovu se sistematski uništavaju nadgrobni spomenici koji se nalaze baš na groblju, gde im je i mesto. U mnogim selima i varošicama ne mogu se više poznati srpska groblja, a na mnogima su podignute kuće. Međunarodna zajednica bi morala da podigne glas zbog tih monstruoznih činjenica.

* Jeste li zaista bacili flašu hrvatske vode u kantu na jednom od predavanja?

– Sve što je objavljeno u tabloidima je estradizacija i laž. Prvi put ću ispričati šta se zaista desilo: pre godinu i po, kada sam radio kao asistent na Pravnom fakultetu u Beogradu, držao sam vežbe iz Nacionalne istorije države i prava. Predavao sam o zločinima iz Drugog svetskog rata, nacifašističkom zakonodavstvu u NDH, rasizmu, koncentracionim logorima i u jamama kao načinu uklanjanja više od 700.000 Srba. Pošto sam video da na jednoj klupi stoji flašica sa vodom uveženom iz Hrvatske, zaključio sam predavanje jednim paradoksom. Ispričao sam studentima da su pre 70 godina Srbe bacali u jamu, a da danas Srbi piju vodu ”jamnicu”. Možda je poređenje nekome neumesno, ali je istinito. Ispričao sam da se voda puni u selu Jamnici gde su do 1995. isključivo živeli Srbi, a da ih danas nema. Na osnovu toga, iskonstruisana je notorna laž o bacanju flaše u kantu.

* Koliko su realni vanredni parlamentarni izbori ove godine?

– SNS ne smatra da su izbori najbolje rešenje. Ali, ako se za to ukaže potreba, nemamo razlog da bežimo. Rad naših ljudi na odgovornim položajima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, svedoči o velikim promenama nabolje u državi. To je uticalo pozitivno i na koalicione partnere. Dokle god budemo vodili Srbiju napred u razvoj i oporavak, dok se budemo odlučno borili protiv korupcije i izvlačili zemlju iz krize, Vlada će da traje i neće biti potrebe za izborima.

 

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: