Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Selak: Bez kulture sjećanja ne možemo naprijed

Socijalistička partija gaji sjećanje na 4. juli koji se u bivšoj SFRJ obilježavao kao Dan ustanka protiv stranih okupatora i njihovih sluga, ali i na brojne nevine žrtve iz tog perioda zbog čega smo pripremili inicijativu da jedna od ulica u Banjaluci dobije naziv Ulica šargovačkih učenika u pomen na 52 učenika škole u Šargovcu koje su ustaše ubile u školskim klupama 1942. godine, poručuje poslanik u Narodnoj skupštini Srpske i predsjednik banjalučkog odbora Socijalističke partije Goran Selak, u intervjuu za Glas Srpske.

Goran Selak - Foto: RTRS

Goran SelakFoto: RTRS

– Socijalistička partija će se i dalje zalagati za to da se u Banjaluci i Srpskoj njeguje kultura sjećanja na oslobodilačke ratove i sve nevino stradale. Fokus našeg djelovanja jeste na jačanju privrede i ekonomskog razvoja, ali u isto vrijeme se borimo da obilježavamo važne datume iz svih oslobodilačkih ratova, da čuvamo sjećanje na nevine žrtve i da sve to prenesemo i generacijama koje dolaze – kaže Selak.

Intervju prenosimo u cijelosti:

GLAS: Zašto je to značajno?

SELAK: Napredak i razvoj društva jesu prioriteti, ali nema napretka ukoliko nemamo kulturu sjećanja i ukoliko ne njegujemo slobodarsku tradiciju našeg naroda. Socijalistička partija organizuje i aktivno učestvuje u obilježavanjima velikih bitaka i događaja iz naše istorije i tako će biti i dalje.

GLAS: Koje su to konkretne aktivnosti koje najavljujete?

SELAK: Spomenuo sam već inicijativu da se jedna od banjalučkih ulica nazove Ulica šargovačkih učenika. To je najstrašniji i najcrnji dio istorije Banjaluke, o kojem se ćutalo decenijama i zločin kakav normalan ljudski um ne može da shvati, a nekom ko nije odavde, bilo bi teško i da povjeruje da se to uopšte desilo. Upravo zato je potrebno da u Banjaluci imamo takvu ulicu.

GLAS: Pomenuli ste pokretanje više inicijativa vezanih za kulturu sjećanja. Koji su to drugi projekti? 

SELAK:

Ne radi se o našem projektu, nego o podršci već postojećoj inicijativi Udruženja “Jadovno 1941” da se jedna ulica u Banjaluci nazove Ulica žrtava Jadovna i Paga, koja je već prošla sve procedure i valjda “zaglavila” u nečijoj ladici. O ovom kompleksu logora se i danas malo toga zna i da nije potomaka žrtava i pomenutog udruženja i danas bi malo ko ovdje znao da se sve to uopšte i dešavalo. Ponovo ističem, moramo kao društvo složno da stanemo iza ovakvih inicijativa i projekata, jer ne možemo dozvoliti da vrijeme i zaborav unište sjećanje i da na taj način konačno bude ostvaren cilj zločinaca.

GLAS: Šta je sa izgradnjom Spomen-parka kod škole u Šargovcu o kojem ste ranije govorili?

SELAK: Taj projekat je u fazi realizacije i predviđen je najnovijim izmjenama regulacionih planova. Spomen-park predstavlja minimum onog što smo decenijama bili dužni da uradimo u pomen stradalima, ali i za opomenu nama i onima koji dolaze poslije nas. Za svaku pohvalu je ono što su gradska uprava i Vlada Srpske do sada učinili u vezi sa pitanjem obilježavanja i pomena žrtvama zločina u Šargovcu, Drakuliću, Motikama, Piskavici i rudniku Rakovac. Spomen-park kod škole u Šargovcu mora da bude mjesto održavanja istorijskog časa, kao što to treba da bude i kuća Petra Kočića na Manjači ili spomenik na Banj brdu.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: