Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Šehovac: Borci ne mogu zaboraviti poginule saborce

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ iz Istočne Ilidže Goran Šehovac izjavio je danas da nijedan preživjeli borac, kojem su ginuli i na rukama umirali saborci, nikada ne može da zaboravi ratne strahote kroz koje su prošli.

Današnje obilježavanje Dana odbrane Ilidže je započelo parastosom za poginule i umrle borce u Crkvi Svetog Save u Blažuju, gdje su se borci okupljali prije i u toku borbenih dejstava, nakon čega je održan parastos i položeni vijenci na spomenik u naselju Dobrinja četiri
Ilidža – parastos Foto: SRNA

„Kao muškarac i borac, uvijek zaplačem. Sjećanja na našu nastradalu braću i drugove i danas su svježa i svaki borac će zaplakati“, rekao je Šehovac novinarima na obilježavanju Dana odbrane Ilidže – 22. aprila i 14. maja 1992. godine kada su pripadnici takozvane Armije BiH izvršili prvi, odnosno drugi napad na Ilidžu.

U napadu 22. aprila 1992. godine poginulo je 13 stanovnika Ilidže, a osam je oteto iz transportera na aerodromskoj pisti, za šta ni do danas niko nije odgovarao.

Na području opštine Ilidža poginula su 1.054 borca, od kojih 560 pripadnika Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Ilidžanska brigada bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Šehovac je podsjetio da je „Ilidžanski borac“ proteklih dana, u sklopu obilježavanja ove manifestacije, organizovao okrugli sto, te razne sportske i kulturne manifestacije, kao i istorijske časove koje je pohađalo oko 1.000 osnovaca.

„Za porodice poginulih i učenike osnovnih škola organizovali smo i posjete groblju Mali zejtinlik i manastiru Sokolica na Sokocu, a danas smo organizovali polaganje vijenaca na spomenik podignut u čast 48 poginulih boraca Oklopnog bataljona Prve sarajevske brigade, koji je imao veliki značaj u odbrani srpske Ilidže“, naglasio je Šehovac.

Današnje obilježavanje Dana odbrane Ilidže je započelo parastosom za poginule i umrle borce u Crkvi Svetog Save u Blažuju, gdje su se borci okupljali prije i u toku borbenih dejstava, nakon čega je održan parastos i položeni vijenci na spomenik u naselju Dobrinja četiri.

U ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, vijenac je položio njegov izaslanik Marko Vidaković. Počast su odali i pripadnici Trećeg pješadijskog puka Vojske Republike Srpske, Boračke organizacije „Ilidžanski borac“, predstavnici grada Istočno Sarajevo, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, veterani Korpuske policije i Udruženja „Beli vukovi“.

„Ovogodišnje obilježavanje tada najkritičnijih dana za opštinu, večeras će biti zatvoreno duhovnom akademijom tokom koje će biti dodijeljene nagrade i priznanja ljudima koji podržavaju ovu manifestaciju da se ne zaboravi srpska Ilidža, da ne padamo na laži muslimana koji sada slave dane odbrane Ilidže, a nisu držali ni 20 odsto teritorije. Mi smo sa Ilidže izašli svojom voljom da nam bude jača Republika Srpska. Dok je Srpskog Sarajeva i Ilidže, Republika Srpska će da živi“, poručio je Šehovac.

Prisutnim na akademiji večeras će se obratiti bivši član Komande Ilidžanske brigade Dragan Kulina i bivši komandant Specijalne jedinice Bato Tešić.

U sklopu akademije, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo od večeras pa do 28. maja biće otvoren mali ratni muzej koji će prikazati ratni put Vojne policije Sarajevsko–romanijskog korpusa i Ilidžanske brigade.

Ovom prilikom, Šehovac je naveo da je od načelnika opštine Istočna Ilidža dobio obećanje da će u narednom periodu u budžetu planirati novčana sredstva za nastavak gradnje centralnog spomenika poginulim borcima na Veljinama.

„Centralni spomenik, koji smo počeli praviti na Veljinama, je veliki projekat i lokalna zajednica ga ne može sama iznijeti. Imamo obećanje načelnika opštine da će planirati u budžetu 180.000 KM da ga fizički zatvorimo. Mi planiramo da sa Srpskom pravoslavnom crkvom organizujemo i donatorsko veče kako bi zatvorili finansijsku konstrukciju za njegovu izgradnju“, kaže Šehovac.

On naglašava da će „Ilidžanski borac“ predložiti da se u Istočnom Sarajevu izgradi i centralni ratni muzej Sarajevsko-romanijske regije koji će prikazati istinu o dešavanjima u proteklom ratu i tako parirati federalnom Sarajevu koje, kako kaže, propagira neistinu.

„Mi ćemo predložiti da projekat, zajedno sa svim lokalnim zajednicama, ide ispred Vlade Republike Srpske. Mislim da nam je u interesu da dokažemo istinu, da naša djeca znaju šta se stvarno desilo“, dodao je Šehovac.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježene 22 godine od stradanja 22 srpska vojnika u mjestu …

Obilježavanje dana odbrane Ilidže | Jadovno 1941.

POMEN ZA POGINULE ILIDžANSKE GARDISTE | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: