Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Šehić: Mudžahedini obučavali pripadnike tzv. ABiH pred “Farz 95”

Datum objave: sreda, 7 septembra, 2016
Objavljeno u Ozren - Vozuća
Veličina slova: A- A+

Nekadašnji komandant Petog bataljona 328. brdske brigade takozvane Armije BiH Ahmet Šehić rekao je da je odred “El mudžahedin” u julu 1995. godine obučavao oko 100 pripadnika tog bataljona, nakon čega je uslijedila ofanziva “Farz” na Vozuću.

Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS
Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS

“Oni su imali fizičku obuku i vjersku obuku jer su smatrali da ljudi odavdje ne praktikuju vjeru ispravno”, rekao je Šehić, svjedočeći na suđenju nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

On je rekao da je jedinica “El mudžahedin” 11. septembra 1995. u selu Kesten otela oko 60 ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske.

“Na silu su oteti. Okrenuli su vatreno oružje prema starješinama bataljona, što je bilo na rubu sukoba, nakon čega su ih odveli, a tu je bilo samo nekoliko naših starješina. Bilo je to prilikom oružanih sukoba kod Vozuće”, naveo je Šehić.

On je rekao da nema saznanja šta se desilo sa ratnim zarobljenicima nakon toga, osim da su odvedeni prema selu Krševina.

“Oni /mudžahedini/ su smatrali da je to njihov ratni plijen”, dodao je Šehić.

Nekadašnji komandant Petog bataljona 328. brdske brigade takozvane Armije BiH je naveo da jedinica “El mudžahedin” nija bila potčinjena ovom bataljonu, da joj nije podnosila nikakve izvještaje i da je bila potpuno van kontrole.

Šehić je rekao da sa njima nije bilo komunikacije, te da je tražio da odu sa tih prostora u aprilu 1995. godine jer su oskrnavili srpsko groblje i pravili mnogo problema.

On tvrdi da su pripadnici njegovog bataljona uvijek samo pomagali nakon akcija ove jedinice, kod držanja linije i logističke pomoći u nošenju ranjenika i da se u tome završavala saradnja.

“Imao sam puno problema zbog njih, nismo im mogli komandovati. Išli su u akciju kada su htjeli, prolazili kroz zonu odgovornosti bez bilo kakvog odobrenja i bilo je puno samovolje”, rekao je Šehić.

Nastavak suđenja Mahmuljinu zakazan je za 21. septembar u 13.00 časova kada će biti saslušana dva svjedoka.

Proteklo ročište održano 13. jula proteklo je bez prisustva javnosti jer je tužilac Tužilaštva BiH Sedin Idrizović predložio mjere zaštite za svog svjedoka koje podrazumijevaju zaštitu njegovog identiteta i objavljivanja sadržaja iskaza.

Mahmuljina optužnica tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima i srpskim civilima jer u svojstvu komandanta Trećeg korpusa, u čijem sastavu je djelovao i odred “El mudžahedin”, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

sakib mahmuljin i šefik džaferović da odgovaraju za zločine

Suđenje Mahmuljinu- Svjedočenja o torturama u kampu mudžahedina

Zaštićeni svedok: Mučeni Srbi molili za smrt | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top