Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Šefket ef. Kurt: Muftija koji je na Badnje veče 1942. godine tuzlanske Srbe spasio od pokolja

Datum objave: utorak, 8 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Ustaški Tajni odbor za istrebljenje Srba i Jevreja u Tuzli planirao je da 6. januara 1942., na Badnje veče, minira Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice i pobije okupljene vjernike. Planirane su likvidacije i u Srpskoj varoši.

Šefket ef. Kurt
Šefket ef. Kurt

Za ovu informaciju je saznao tuzlanski muftija Šefket ef. Kurt koji je, sa grupom uglednih Tuzlaka, zatražio hitan prijem kod njemačkog komandanta grada, potpukovnika Vista, i od njega energično zahtijevao da onemogući zločin.

Tada je potpukovniku Vistu rečeno da će ukoliko se ovo desi muslimani masovno krenuti da se odmeću u pokrete otpora. Uviđevši da će to izazvati muslimane Tuzle, njemačka komanda je, iz svojih interesa, odmah istakla plakat sa upozorenjem da – „niko ne smije nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi“. Zahvaljujući angažmanu muftije Kurta, u Tuzli nije bilo masovnih zločina. Ovaj događaj je centralno historijsko mjesto odbrane zajedničkog života u Tuzli i regiji.

Između ostalog o njemu je Meša Selimović rekao: Kad je umro, na sahranu je došlo desetak hiljada ljudi, među kojima najviše Srba – seljaka iz okoline Tuzle. Potresan govor nad grobom održao je pravoslavni sveštenik Đorđe Jovanović.

A, Muhamed ef. Lugavić nastavlja: “ Mogu vas podsjetiti da je prota Jovanović, kad je umro rahmetli muftija Kurt, molio da ga i on spusti u mezar. Mnogo je lijepih primjera iz naše zajedničke historije, a koji su danas negđe u zapećku raznih zločina. Ima li ko da želi da se posvetimo iznošenju dobrih primjera zajedničkog suživota. Niko nama do nas samih nije bliži, ne zaboravimo to. Bog nas jedne drugima dade, hvala Mu.“

Koliko je uvaženi muftija Kurt bio poznat i cijenjen u narodu, bez razlike u vjeri i naciji, to je najbolje potvrdila njegova velika dženaza 23. juna 1963. kojoj su pored desetak hiljada građana prisustvovali čelnici sreske i opštinske skupštine u Tuzli, član i izlaslanik Komisije za vjerska pitanja izvršnog vijeća BiH. Mustafa Kurt odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva prvog reda.

(Global CIR/Patria)

Izvor: Srpska istorija

 

Vezane vijesti:

Etnocid u NDH – Od zabrane Ćirilice do Germogena

Svojatanje srpskog antifašizma

Popović: Ustaška politika nikada nije prekinuta
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Šefket ef. Kurt: Muftija koji je na Badnje veče 1942. godine tuzlanske Srbe spasio od pokolja“

tuzlanka kaže:

Takvih pozitivnih prica ima dosta treba ih objavljivati.Uvjek je bilo ljudi i neljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top