fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Шеф ДСС-а Јовица Радмановић: ‘Пуповац Србе представља угроженима – док не дођу новци’

Док не дођу новци, предсједник СНВ-а Србе представља угроженима, а када добије новац, тада почиње тећи мед и млијеко, те је оне који му га дају спреман »платити сухим златом«, а у суштини се ситуација није промијенила у односу на почетну, рекао је Радмановић

Јовица Радмановић Фото: Силвано Јежина
Јовица Радмановић Фото: Силвано Јежина

Ријечанин Јовица Радмановић, предсједник Демократског савеза Срба, нове странке која окупља Србе у Хрватској, има изразито критичан став према Милораду Пуповцу, саборском заступнику и потпредсједнику СДСС-а, водеће странке хрватских Срба и далеко најистакнутијем политичару који заступа интересе те националне мањине. Радмановић жели позиционирати ДСС као главну политичку снагу Срба у Хрватској, чији ће приступ политици бити битно другачији од Пуповчевог.

– Водећи људи Демократског савеза Срба су већином млађи људи који дјелују као активисти у српској заједници најмање 15-ак година, кроз разна удружења и институције, проводећи бројне програме у циљу очувања српске заједнице. У протеклих неколико мјесеци основали смо више огранака странке те се наш број и подршка константно повећавају. На локалној разини не доживљавамо конкуренте као противнике, већ као своје сународњаке који живе у увјерењу да се боре за бољитак српске заједнице. Нажалост, конкурентска странка је инструментализирана и елиминира сваки вид плурализма.

Први сличан примјер аутократског вођења који ми пада на памет за успоредбу је Сјеверна Кореја, с разликом што наша конкуренција нема стратегију опстанка, а камоли развоја српске заједнице. Што да вам кажем кад нас њихово руководство гледа као непријатеље, умјесто да нас прихвате као Србе партнере који су храбри, одлучни и заинтересирани за рјешавање проблема српске заједнице.

Не можемо прихватити да се људима брани слободно изражавање, да се брани друкчије размишљање, да не постоји стратегија образовања српске заједнице, да се у нашу кровну организацију Српско народно вијеће приступа селективно, по страначкој припадности или подобности, каже Радмановић.

Хипотека рата

Пуповчев СДСС, претпостављам да се слажете, у великом дијелу хрватске јавности са собом носи хипотеку рата. Значи ли то да се вашим одмаком од СДСС-а и Пуповца жели показати како су они дуго времена, у односима Срба и Хрвата, проводили негативну, чак и лошу, антагонизирајућу политику?

– Наше размишљање је да се треба водити отворенија политика и више посветити локалној проблематици, како по питању мањинских права Срба, тако и по питањима која се односе на побољшање увјета живота свих грађана у појединој локалној средини. Не желимо никоме одузети његове заслуге, али не можемо прећутати ни штету која нам се наноси.

Фото: Силвано Јежина
Фото: Силвано Јежина

Рећи ћу само један примјер. Ако се двојезичност прво уводи на најосјетљивијем примјеру, Вуковару, онда је очито да се то уводи како се не би увело. Сваком лаику је јасно да се могло прије кренути с примјерима у којима је међунационално уважавање на већој разини и да би се тако постигао бољи резултат.

Слажете ли се да је Пуповац од српства направио бизнис или да је, у неким структурама гдје је и он присутан, једноставно присутан бизнис, етнобизнис, или како год би то могли назвати?

– Када конкретно говоримо о њему, он је у свим најважнијим структурама Срба у Хрватској, саборски заступник са своја два сателита, предсједник СНВ-а који је регистриран као удруга која добива средства директно од Владе и још додатно од Савјета за националне мањине.

То с циљем да се може финанцирати лист Новости који нажалост субјективно гледа на активности Срба у Хрватској, промовишући искључиво њега, чак не ни квалитетне људе у СДСС-у. Ми смо против таквог односа наше кровне организације СНВ-а према било коме, а не само према нама. Новости као лист требају остати и Срби требају имати свој медиј којим ће информирати своје сународњаке, али нама треба лист који неће бити политички обојен и који ће бити сервис свих Срба у Хрватској.

 Аутократски владар

Понекад се стиче дојам да Пуповац свјесно, на разини односа Хрвата и Срба, најприје створи и форсира проблем, као на примјеру антифашизма, партизана, усташа и четника, и онда такве проблеме, као, рјешава управо он сам – Пуповац?

– Он није једини који ствара проблеме и којем међунационалне тензије подижу популарност, али врло радо судјелује и користи медијске прилике и треба му честитати на сналажљивости. Одради мало фолклора у Србу, до сваког сљедећег устанка, онда када постигне њему довољну политичку трговину заборави и на Срб и на Србе у Србу.

Док не дођу новци предсједник СНВ-а Србе представља угроженима, а када добије новац, тада почиње тећи мед и млијеко, те је оне који му га дају спреман „платити сухим златом“, а у суштини се ситуација није промијенила у односу на почетну. Интереси српске заједнице првенствено се требају бранити у Сабору и путем образовног система, а не у Србу, Срб је дао своје кад је требало и њему је данас првенствено потребна помоћ како би економски просперирао.

Ми Срби желимо бити богати

Ми Срби желимо бити богати, желимо уживати у богатству свих наших идентитета. Можемо за примјер узети једног Србина у Ријеци. Он носи идентитет Ријечанина, идентитет поријекла и кулуре својих предака, односно своје матице, идентитет државе у којој живи, идентитет православља, идентитет свог образовања и занимања и опћенито идентитете свих својих статуса које ужива.

Конкретно, Ријеку и Приморско-горанску жупанију видимо као мултикултуралану средину која је спремна искористити потенцијале своје културне различитости по питању свих мањинских заједница, а поготово српске из аспекта бројности и аспекта вишевјековног живота Срба на подручју данашњег ПГЖ-а, о чему свједоче најзападнији манастир Српске православне цркве у Гомирју, из 1601. године, као и Храм св. Николаја у Ријеци, саграђен 1790.

Његови поступци показују да не показује интерес за унапређење положаја Срба на локалној разини. На примјер, је ли поставио питање или се ангажовао да српска заједница у појединим градовима и општинама створи квалитетне увјете за рад мањинских вијећа?

– То су теме које треба рјешавати на државној разини и за које је, између осталог, задужен и предсједник СНВ-а, који директно из прорачуна РХ на годишњој разини добије 7,5 милиона куна за унапређење положаја српске заједнице у РХ.

Чини ми се да је око Пуповца и његовог јавног дјеловања по питању заштите интереса српске заједнице итекако присутан елемент новца, али и чињеница да се рјешава људи који другачије мисле јер жели потпуну контролу, претпостављам и над новцем и над људима и политикама. Можете ли то коментирати?

– Када говоримо о њему, јасно је да он жели бити аутократски владар свих институција и удружења Срба у Хрватској и контролирати ток новца, градећи притом култ личности, умјесто да унапређује српске организације. Па и свако ваше питање везано за било коју српску институцију је нераздвојно од његовог имена.

Могу вам испричати један свој примјер односа с њим. Када смо на петој конституирајућој сједници бирали предсједника Вијећа српске националне мањине Приморско-горанске жупаније, дошао је лично он из Загреба да својим утицајем покуша изманипулирати да за предсједника буде изабрана кандидаткиња СНВ-а.

Присјећам се тог дана с тугом, јер је један човјек којем смо безувјетно вјеровали у просторијама Жупаније урлао и пријетећим гласом говорио мени, као новоизабраном предсједнику Вијећа: »Без обзира какву већину имали, сачувати је нећете«, а искључиво из разлога јер није изабрана његова кандидаткиња. И дан данас се дио чланова Вијећа (што СНВ-ових, што купљених с моје листе) по наредби из Загреба бави смјеном Јовице Радмановића, умјесто да доприносе развоју наше заједнице у Приморско-горанској жупанији.

Фото: Силвано Јежина
Фото: Силвано Јежина

Мислим да ће се односи промијенити једино ако он буде у стању прихватити да постоје млађи људи, који размишљају другачије, који нису запослени тренутно његовог СНВ-а, које мора уважити да би га послушали, којима не може страначки наредити и који нису искључиви према њему као он према њима.

Нисмо кампањци

Можете ли објаснити политику и односе у СНВ-у?

– Српско народно вијеће (СНВ) би требало бити институција на част и понос свих Срба који живе у Хрватској, а не само одабраних. Сам чин координације која то није већ говори о инструментализирању српских организација. Тренутно је СНВ инструмент за финанцирање десетак хиљада гласова које СДСС добије на изборима.

Вијећа српске националне мањине из Истарске, Приморско горанске, Карловачке и Пожешко-славонске жупаније су непожељна у том удружењу, не морамо нити напомињати да немамо правне могућности да судјелујемо у раду СНВ-а и наравно да желимо спријечити нетранспарентно кориштење средстава из државног прорачуна намијењених за унапређење положаја српске заједнице у РХ.

Без обзира на садашњу подијељеност, вјерујемо да ће наш систем у будућности бити транспарентнији и да ће се односи с временом нормализовати.

Што ДСС нуди наспрам политике СДСС-а и Пуповца? Знате рећи да заговарате интеграцију, а не асимилацију Срба. Можете ли то појаснити? Кажете и да Срби, поготово млади, желе бити дио градске културе, идентитета…

– Демократски савез Срба је успостављен на начин да буде савез свих одбора ДСС-а које сматрамо аутономним у одлучивању на локалној разини, чиме желимо дати предност управо локалној разини у градњи бољих односа те да се на тај начин заштитимо од разних политичких трговина у којима најчешће извисе људи локално.

Желимо заступати отворено и транспарентно, желимо се бавити очувањем културног, језичног, политичког и свобухватног националног идентитета Срба. Желимо дати више значаја провођењу образовања на материњем језику и писму, слободи изражавања и привредном развоју српске заједнице, поготово у руралним подручјима гдје постоји већа заступљеност српске заједнице.

Не желимо се бавити кампањском политиком већ темељитим и стратешким рјешавањем проблематике, гдје ћемо ми Срби бити интегрални дио друштва који ће помоћи и у економском побољшању стандарда у Хрватској. Не искључујемо конкуренцију, драго нам је да постоји јер ћемо тако сви заједно постати бољи и успјешнији.

Аутор: Роберт Франк

Фото: Силвано Јежина

Извор: novilist.hr

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: