fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sedamdeset godina od zločina u Zalazju kod Srebrenice

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/zalazje.jpg

SREBRENICA, 24. JUNA /SRNA/ – U Srebrenici je danas služen parastos za više od 250 srpskih civila koje su ustaše ubile na pravoslavni praznik Trojice 1943. godine u ovoj opštini i selu Zalazje. Parastosom, koji je služen kod spomen – kosturnice žrtvama ustaškog zločina u Srebrenici, paljenjem svijeće i polaganjem cvijeća obilježeno je 70 godina od njihovog stradanja.

Parastos je služio srebrenički sveštenik Aleksandar Mlađenović, a delegacije Boračke organizacije i Srba u opštinskoj vlasti Srebrenice položile su cvijeće kod spomenika.

Tačan broj nastaradalih i sahranjenih u ovoj kosturnici nije nikada utvrđen. „U Srebrenici su ustaše, prema njihovim pisanim dokumentima, 14. juna 1943. godine ubile više od 150 – do 200 srpskih civila, te jednu jevrejsku porodicu i jednog muslimana koji je bio oženjen Srpkinjom i njegovu porodica“, rekao je Miloš Nikolić, čiji je djed Jovo sa snahom Vasilijom i jednom petočlanom jevrejskom porodicom ubijen u kući i njihovi posmrtni ostaci su 1971. godine preneseni u ovu kosturnicu.

Ubijena jevrejska porodica, prema Nikolićevim saznanjima, bila je u srodstvu sa književnikom Isakom Samokovlijom.

Nikolić ističe da je narednog dana u selu Zalazje ubijeno još 97 Srba, među kojima 45 iz porodice Rakić, 16 Maksimovića i 15 Dragičevića.

„Samo jedan muškarac iz familije Maksimović ostao je živ“, kaže Nikolić.

On je naveo da je ustaški satnik Josip Korelec, zbog pogibije brata u borbama kod Srebrenice, naredio i predvodio odmazdu koju su ustaše, uz pomoć nekih domaćih pristalica, svirepo počinile prema srpskim civilima.

„Ubijali su sve Srbe koje su zatekli u kućama i tako su stradale cijele mnogočlane porodice Stevanović, Krstić i druge. Ubijeno je pet članova porodice pekara Ostoje Stevanovića, kao i 15 civila iz srebreničkog sela Brežani, koji su se tog dana zatekli u Srebrenici“, rekao je Nikolić i dodao da među ubijenim nije bio nijedan vojnik.

Prema njegovim riječima, ploče sa imenima nastradalih nalazile su se u srebreničkoj crkvi, ali su u posljednjem ratu polupane i nestale.

Nikolić je naglasio da se tačan broj i imena svih nastradalih 14. juna 1943. godine na ovom području nikada nisu tačno utvrdili, jer to nije bio interes komunističkog sistema.

On je rekao da se zna da je nakon Drugog svjetskog rata taj ustaški oficir osuđen u Zagrebu i kažnjen na neku simboličnu zatvorsku kaznu za masakr koji je počinio.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović rekao je Srni da srpski članovi opštinske vlasti i srpski narod Srebrenice nikada ne smiju zaboraviti zločin koji su pripadnici takozvane NDH, predvođeni Francetićevim legionarima i uz pomoć domaćih pomagača, počinili nad ovdašnjim srpskim narodom.

„Provodeći etničko čišćenje Srba sa ovog prostora ustaše su počinile zločine i u srpskim selima Podravanje, Brežani, Fakovićima, Žlijepcu na Drini kod Klotjevca i na drugim mjestima pored Drine gdje su klali i u rijeku bacali leševe“, rekao je Pavlović.

On je istakao da se ove žrtve i zločini ne smiju zaboraviti i da su srpska pokoljenja dužna da se prisjećaju ovih mučenika i odaju im poštu.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: