Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“Sedam hiljada duša”: Film o stradanju Srba osvojio prvu nagradu u Los Anđelesu

Datum objave: subota, 13 marta, 2021
Veličina slova: A- A+
Dokumentarni film srpskog režisera Sanjina Mirića “Sedam hiljada duša” nagrađen je prvom nagradom na Creation International Film Festival u Los Anđelesu kao najbolji dugometražni dokumentarni film.

“Sedam hiljada duša” je dokumentarno – igrani film o stradanju srpskih i ruskih vojnika i interniranih civila u austro-ugarskim logorima na teritoriji današnje Češke republike, u mjestima Jindrihovice i Broumov.

“Logori su imali oko 500 objekata gdje je bilo oko 60.000 ratnih zarobljenika. Uslovi života tamo su bili izuzetno teški, bez jela, bez obuće i odjeće. Zime su bile surove a harale su zarazne bolesti, i sve to je uticalo da logore nije preživjelo 7.100 Srba. U Jindrihovicama je nalazi i mauzolej gdje su ostaci žrtava tih logora, 7.100 srpskih i 189 ruskih. To je, poslije Zejtinlika, druga najveća srpska vojnička grobnica na svijetu. U filmu su zabilježena i sjećanja vojnika koji su preživjeli logore, a koje je napisao holandski novinar Anri Aber, a u njemu govore i potomci ratnika iz Srbije”, kaže za Serbian Times režiser filma Sanjin Mirić, koji živi u Pragu.

“Publika i kritika u Americi su sjajno prihvatili film, koji je, pored Los Anđelesa, dobio nagrade i na festivalu u Njujorku, a bio je laureat i na najstarijem festivalu istorijskog filma na svijetu, u Stejtsborou, u Džordžiji. Ovaj festival je zanimljiv zbog toga što na njemu filmove ocjenjuju ne samo filmadžije nego i istoričari. Ja sam prijavljivao film na festivale istorijskog i ratnog filma, a na mnogima je dobio nagrade, poput festivala u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Brazilu, Švedskoj, Grčkoj…”, rekao je reditelj Sanjin Mirić.

Zanimljivo da je u filmu igrao i poznati režiser Lordan Zafranović, koji živi u Pragu.

“Lordana znam neko vrijeme. Ponekad se vidimo na raznim akcijama. Kada sam dobio ideju da bi on mogao da igra ljekara Georga Langera, zvao sam ga da odemo na kafu i sve mu objasnio. Bez riječi je prihvatio da mi pomogne i da se pojavi pred kamerom. I bio je odličan”.

Mirić je dodao da priprema i novi film, o srpskim heroinama Velikog rata, kao i strankinjama koje su ostavili sve u svojim državama (Engleska, Škotska, Australija) i došle u Srbiju da pomažu srpskom narodu.

Film “Sedam hiljada duša” prikazan je mnogim festivalima širom svijeta, gdje je pokupio brojne nagrade, kao što je bio slučaj u SAD (Njujorku), Francuskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Brazilu, Švedskoj, Grčkoj…zatim na festivalu dokumentarnog filma “Zlatna buklija” u Velikoj Plani.

Izvor: https://www.bl-portal.com


Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top