fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА ОД МАСОВНОГ ПОГУБЉЕЊА МЛАДИХ ЧЕТНИКА

Svijece_001.jpgКод jаме „Понор“ у Миљевини код Фоче служен jе jуче помен за више хиљада припадника Југословенске воjске у отаџбини коjи су краjем маjа 1945. године убиjени на том мjесту.

Према свjедочењима мjештана, младе четнике из Ваљева, Чачка, Краљева и других градова у Србиjи, коjи су мобилисани у септембру 1944. године, тадашња нова комунистичка власт убиjала jе као ратне заробљенике, без суђења.

Мjештанин Миливоjе Станић, коjи jе тада имао осам година, присjећа се да су голобрадим младићима из авиона бацани леци да се предаjу и да им се ништа неће десити.

„Масовно су се предавали. Онда би их у групама везивали у жице, убиjу прве и само их гурну у jаму, тако да их живе повуку. Било jе страшно. О томе се децениjама ниjе смjело причати, нико ништа ниjе смио изговорити“, каже Станић.

Предсjедник Црквене општине Миљевина Радован Стоjановић прича да jе послиjе масовних погубљена jама затрпана jаловином из рудника.

„Затрпана jе да се не би знало и да се не може истраживати. Дебљина слоjа земље, односно jаловине, износи око 50 метара“, каже Стоjановић.

Борачка организациjа општине Фоча покренула jе инициjативу да на овом мjесту буде изграђен споменик.

„Према неким процjенама, овдjе jе бачено од 6.000 до 8.000 младих краљевих воjника, а укупна броjка страдалих од Калиновика до Фоче jе много већа“, рекао jе предсjедник општинске Борачке организациjе Срђан Станковић.

Он jе позвао надлежне да усвоjе приjедлог о градњи споменика на мjесту злочина и додао да ће, ако буде прихваћен, Борачка организациjа контактирати општине у Србиjи из коjих су настрадали четници да би заjедно подигли споменик.

Према подацима Удбе, на простору од Калиновика до Фоче у маjу 1945. године, убиjено jе око 9.000 четника. Процjене новиjих истраживача помињу од 10.000 до чак 25.000 убиjених, коjи су страдали од авио-бомби на Зеленгори и у масовним погубљенима након предаjе.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Желим да моjе диjете, никада не доживи оно што смо ми и наши …

СЈЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКО СТРАДАЊЕ МЛАДЕ КРАЉЕВЕ ВОЈСКЕ …

Đorđe Pražić JAME NAŠIH STRADANJA I ZABLUDA – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: