fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SEDAM DECENIJA OD MASOVNOG POGUBLjENjA MLADIH ČETNIKA

Svijece_001.jpgKod jame „Ponor“ u Miljevini kod Foče služen je juče pomen za više hiljada pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini koji su krajem maja 1945. godine ubijeni na tom mjestu.

Prema svjedočenjima mještana, mlade četnike iz Valjeva, Čačka, Kraljeva i drugih gradova u Srbiji, koji su mobilisani u septembru 1944. godine, tadašnja nova komunistička vlast ubijala je kao ratne zarobljenike, bez suđenja.

Mještanin Milivoje Stanić, koji je tada imao osam godina, prisjeća se da su golobradim mladićima iz aviona bacani leci da se predaju i da im se ništa neće desiti.

„Masovno su se predavali. Onda bi ih u grupama vezivali u žice, ubiju prve i samo ih gurnu u jamu, tako da ih žive povuku. Bilo je strašno. O tome se decenijama nije smjelo pričati, niko ništa nije smio izgovoriti“, kaže Stanić.

Predsjednik Crkvene opštine Miljevina Radovan Stojanović priča da je poslije masovnih pogubljena jama zatrpana jalovinom iz rudnika.

„Zatrpana je da se ne bi znalo i da se ne može istraživati. Debljina sloja zemlje, odnosno jalovine, iznosi oko 50 metara“, kaže Stojanović.

Boračka organizacija opštine Foča pokrenula je inicijativu da na ovom mjestu bude izgrađen spomenik.

„Prema nekim procjenama, ovdje je bačeno od 6.000 do 8.000 mladih kraljevih vojnika, a ukupna brojka stradalih od Kalinovika do Foče je mnogo veća“, rekao je predsjednik opštinske Boračke organizacije Srđan Stanković.

On je pozvao nadležne da usvoje prijedlog o gradnji spomenika na mjestu zločina i dodao da će, ako bude prihvaćen, Boračka organizacija kontaktirati opštine u Srbiji iz kojih su nastradali četnici da bi zajedno podigli spomenik.

Prema podacima Udbe, na prostoru od Kalinovika do Foče u maju 1945. godine, ubijeno je oko 9.000 četnika. Procjene novijih istraživača pominju od 10.000 do čak 25.000 ubijenih, koji su stradali od avio-bombi na Zelengori i u masovnim pogubljenima nakon predaje.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Želim da moje dijete, nikada ne doživi ono što smo mi i naši …

SJEĆANjE NA VELIKO STRADANjE MLADE KRALjEVE VOJSKE …

Đorđe Pražić JAME NAŠIH STRADANJA I ZABLUDA – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: