fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sećanje na vojvodu Sinđelića i junake sa Čegra

Odavanjem najviših vojnih počasti, polaganjem cveća i venaca kraj spomen kosturnice i bogatim kulturno-umetničkim programom nedaleko od Niša obeležen je veliki jubilej – 210 godina od legendardnog boja na Čegru.

(Fotografije T. Todorović)
(Fotografije T. Todorović)

Bitka resavskih junaka iz Prvog srpskog ustanka, koje je u borbama za oslobođenje Niša od Turaka i viševekovnog ropstva predvodio legendarni vojvoda Stevan Sinđelić, sa desetostruko brojnijim Osmanlijama, odigrala se 31. maja 1809. godine pored niškog sela Kamenica.

Videvši da je turska vojska u svom šestom pokušaju uspela da probije obruč na Čegru i upala u šančeve u kojim su bili srpski ustanici, vojvoda Sinđelić je ispalio hitac iz kubure u skladište baruta. Od eksplozije u barutani poginuli su i slavni vojvoda sa mnogobrojnim saborcima, ali i mnogo više turskih vojnika.

Za odmazdu i da bi zaplašili slobodoljubiv srpski narod, po nalogu Huršid paše, po svireposti poznatog turskog zapovednika Niša, neposredno posle bitke na Čegru od lobanja srpskih ustanika sagrađena je Ćele kula, jedinstveno spomen obeležje u svetu.

U Ćele kulu, pored puta od Niša za Carigrad, uzidane su 952 lobanje srpskih junaka. Vremenom, u sagrađenoj kapeli ostalo je samo 58 lobanja. Kada je 1833. godine prolazio kroz Srbiju francuski pesnik Alfon de Lamarten o Ćele kuli je potresen zapisao:

Počast ustanicima Stevana Sinđelića, među kojima je najviše bilo Resavaca, odali su predstavnici vlade Srbije i Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, grada Niša i niške gradske opštine Pantelej, delegacije opštine Svilajnac i zavičaja slavnog Resavskog vojvode, Vojske Srbije i MUP-a i brojnih udruženja koja neguju slobodarske tradicije u Nišu i ovom delu Srbije.

Bogat i prigodan kulturno-umetnički program izveli su đaci niške OŠ „Čegar“, koja je obeležila 50 godina rada.

Autor: TOMA TODOROVIĆ

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: