Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sećanje na stradale: Prve srpske žrtve iz grada Livna 1941. godine

Datum objave: subota, 10 jula, 2021
Veličina slova: A- A+
Nakon uspostavljanja ustaške vlati, prve srpske žrtve iz samog grada Livna stradale su već oko 20. juna 1941. godine. Bili su to ugledni stanovnici ovoga grada: lekar dr Dušan Mitrović, zubar dr Krsto Zubić i sudija Ranko Margetić, koje su ustaške vlasti 20. juna 1941. godine pozvale i uputile u Sarajevo na navodni dogovor sa vlastima u vezi preseljenja Srba u Srbiju. Na putu za Sarajevo su pobijeni u mestu Zanesovići (između Gornjeg Vakufa i Bugojna).
dr Dušan i Ranka Mitrović
dr Dušan i Ranka Mitrović

Eliminacijom uglednih, viđenijih Srba, ljudi kojma je narod verovao, počele su pripreme za kasnije, masovne zločine. Iako se već znalo za ubistvo sveštenika Rista Ćatića i Sajkovljana, to nije bilo dovoljno da se Srbi, predvođeni uglednijim domaćinima, organizuju i potraže spas od zlih namera ustaša. Verovali su propagandnoj i lažnoj poruci ustaša da oni koji nemaju krivice nemaju ni razloga za strah. Već 20. juna, ustaše su pozvale dr Dušana Mitrovića, omiljenog narodnog lekara, bečkog đaka i upravnika livanjske bolnice, kao i dr Krstu Zubića, sreskog sudiju i advokata Ranka Margetića i naredili im da, kao najugledniji srpski predstavnici, moraju odmah u Sarajevo radi priprema za preseljenje Srba u Srbiju pošto će u Hrvatskoj ubuduće živeti samo Hrvati.

Navodni put u Sarajevo završio je u grobnici bez krsta. Kao i mnogi Srbi i oni su završili u nekoj od brojnih i bezimenih grobnica od kojih neke nisu nikada otkrivene niti ima izgleda da će se to ikada dogoditi.

U želji da se ne sazna odmah za sudbinu ove trojice Srba, ustaše su njihovim porodicama uputile pisma, navodno iz Sarajeva, u kojima ih Dušan, Krsto i Ranko obaveštavaju da su srećno stigli, ali da će možda biti upućeni na rad u Nemačku, te da će se ponovo javiti sa krajnjeg odredišta. No, dr Mitrović, dr Zubić i sudija Margetić bili su već mrtvi, a ni do danas nisu sasvim pouzdano utvrđeni detalji o njihovom stradanju. Po verziji koja ima uporište u informacijama koje su leta 1942. godine, tokom prvog oslobođenja Livna, doneli partizani, oni su likvidirani između Gornjeg Vakufa i Bugojna.

Naime, u nekom selu kod Gornjeg Vakufa meštani su partizanima prijavili ustaškog špijuna koji je, zajedno sa sinom, mučio do smrti jednog Livnjaka, Srbina, advokata ili lekara, koji je vezan i ranjen pobegao sa gubilišta. Ustaški saradnik (streljan posle suđenja) priznao je da je reč o jednom od trojice Srba koje su ustaše streljale na Ploči kod Gornjeg Vakufa, a koji je uspeo da pobegne.

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Vezane vijesti:

” href=”https://jadovno.com/genocid-u-ndh-zaboravljene-zrtve-nekadasnjeg-livanjskog-kotara/” target=”_blank” rel=”bookmark noopener”>Genocid u NDH: Zaboravljene žrtve nekadašnjeg Livanjskog kotara

” href=”https://jadovno.com/dan-kada-su-me-bacili-u-jamu/” target=”_blank” rel=”bookmark noopener”>Dan kada su me bacili u jamu

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top