fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sećanje na Boška i Admiru, sarajevskog Romea i Juliju

Priča o Bošku i Admiri, jedna je od onih ratnih ljubavnih priča koja nikoga nije ostavila ravnodušnim tog 18. maja 1993, ali ni danas, 23 godine kasnije jer jen njihova ljubav bila je jača od smrti

Srbin Boško i Muslimanka Admira brutalno su ubijeni na sarajevskom Vrbanja mostu, a njihova zagrljena tela su na tom mestu ostala i nekoliko dana kasnije.

Slika te tragedije obišla je svet, a njihove ubice do danas nisu identifikovane. Sarajevski Romeo i Julija, kako ih mediji u regionu najčešće nazivaju, simbol su zajedništva i suživota u glavnom gradu BiH, iako oni nemaju spomen obeležje.

Upoznali su se na sarajevskoj Olimpijadi, a prijateljstvo je ubrzo preraslo u srednjoškolsku ljubav, koja se nastavila i kada su glavni grad BiH zasule granate.

Njihovi roditelji podržavali su ovu ljubav. Zajedno su išli na letovanja, zimovanja i zabave – bili su nerazdvojni.

Planirali su budućnost, zajednički život, venčanje, decu, starost, a onda im je sudbina na mostu, koji je Sarajevo delio na dva dela, zauvek prekinula snove.

Boško zbog Admire nije otišao iz Sarajeva, a iako su živeli kilometrima daleko, viđali su se svakog dana.

Godinu dana nakon početka rata u BiH odlučili su da napuste grad i potraže bolji život negde gde njihova ljubav neće biti osuđivana i gde neće morati da hodaju pognute glave zbog imena i prezimena.

Preko zajedničkog prijatelja su dogovorili izlazak iz opkoljenog Sarajeva te su 18. maja 1993. godine krenuli ka slobodi.

Verujući da je na snazi primirje, nisu čekali noć nego su krenuli u 17 sati, ali su stigli samo do Vrbanja mosta gde je prvi metak iz snajpera pogodio Boška, a potom i Admiru.

Smrtno ranjena ona je dopuzala do mrtvog Boška, zagrlila ga i izdahnula.

Njihova tela su sedam dana ležala na istom mestu jer su se nalazila na “ničijoj zemlji”, a na kraju su ih izvukli pripadnici Vojske Republike Srpske i pokopali ih na groblju u Lukavici.

Po završetku rata su Admirini roditelji tela prebacili u Sarajevo gde su sahranjeni jedno pored drugog na groblju Lav.

(banjaluka.net)

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Od kuda vam ideja da se Sarajevo bilo opkoljeno? Da li je ovo neki Musliman pisao tekst? I Grbavica, Vraca i Ilidža su Sarajevo, te je Sarajevo bilo PODJELjEN grad. Sramota je da srbski sajt širi laži, ali nijeste vi krivi prenijeli ste srbijanske vijesti, a oni često pišu gluposti. I vidim da nisu napisali da su ovo dvoj enesrećnika ubile musliamnski specijalci. Ima o tome na Jutjubu i video. Ovako svi misle da su ih ubili Srbi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: