fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Savo Štrbac: O pohvraćenju i rimokatoličenju Srba u Hrvatskoj u naše vreme

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/Savo_Strbac_1.jpg

Predsednik dokumentacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac govorio je u emisiji „Ćirilica“ Hepi televizije o pohvraćenju i porimokatoličenju Srba u Hrvatskoj u naše vreme.

„Recimo, pohvraćuju se urbani Srbi – to su oni koji počinju da se pišu kao Hrvati, koji prestaju da slave svoje slave, samo da bi zadržali nekakve pozicije koje su imali do tada, da bi zadržali posao…“, rekao je Štrbac.

Govoreći o prelasku Srba iz pravoslavlja u rimokatolizizam, Savo Štrbac je rekao da se nekoliko meseci posle „Oluje“ u Beogradu sreo sa zagrebačkim sveštenikom Milenkom Popovićem koji mu je tada ispričao da se njegov sveštenički posao sveo na izdavanje potvrda deci koja su krštena kao pravoslavci. „Pitao sam ga šta rade s tim potvrdama? Oni su sa tim potvrdama odlazili kod rimokatoličkog sveštenika, i uz saglasnost roditelja jer su maloletni, i uz verski obred ’krizmanje‘ postajali su katolici.“

Predsednik dokumentacionog centra „Veritas“ je dodao da nema više onog klasičnog pokrštavanja iz Drugog svetskog rada, o kojem smo slušali preko priča i gledali preko filmova: „Tamo negde 1980-ih godina, koliko ja znam, papa je doneo uredbu kojom je rečeno da nema više pokrštavanja, ’svi smo mi hrišćani‘, a slobodnom voljom može se prelaziti iz jedne u drugu konfesiju i to se koristi. I ljudi prelaze.“

Savo Štrbac je govorio i o slučaju njegovog prijatelja i sveštenika u Zadru koji se žalio kako je jedne godine imao 30 smrti vernika a samo je dvojicu on sahranio. „Ostalih 28 sahranili su katolički sveštenici. Njihova djeca ne smeju da pozovu pravoslavnog sveštenika jer bi imali problema u sredini u kojoj žive“, zaključio je Štrbac.

Citirani deo na snimku nalazi se od 1:00:12.

U emisiji autora i voditelja Milomira Marića učestvovali su i novinari Boško Jakšić, Miroslav Lazanski i Zoran Ćirjaković, osnovna tema je bila „Izbeglice ili migranti“, a ispod možete pogledati ceo snimak emisije koja je na programu bila 24. avgusta 2015.

 

 

Izvor: STANjE STVARI

 

Vezane vijesti:

Savo Štrbac: (Anti)fašista – Jadovno 1941.

SAVO ŠTRBAC: Nova “Oluja” se dogodila Srbima, ovaj put u …

Kako su Srbi postali Hrbi – Jadovno 1941.

Duško Bošković: Znamo li šta je genocid? – Jadovno 1941.

Pod tuđim krstom: Vatikan krsti krštene (1)

Jasenovac – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: